Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Szubjektív tárlatvezetés Gaál Zoltán fotográfussal Bozóky Dezső japáni felvételei között

May 16 @ 16:00 - 17:30 CEST

Gaál Zoltán fotóriporter különleges tárlatvezetéseire invitáljuk az érdeklődőket a Bozóky-kiállításba. Különleges, hiszen korábban, egy projektje során a fotográfus maga is végiglátogatta a Bozóky Dezső fotóin látható helyszíneket és maga is készített ott felvételeket, egy sajátos, korhű fotótechnikát alkalmazva. Ezt az anyagot a Kolta Galériában mutatta be még 2019-ben.

Gaál Zoltán 1986 és 1988 között az Oszakai Művészeti Egyetem Fotográfiai Tanszékén volt kutató ösztöndíjas. Kitűnő japán mesterektől – Iwamiya Takeshi, Inoue Seiryu – tanult.

„Engem nem Japán érdekel, azt már mind lefényképezted, ami nincs nálatok. Engem te érdekelsz…, te ki vagy?” – kérdést Inoue Szerjú (1931–1988), a fotógyakorlatot vezető tanár szegezte nekem Oszakában, az egyetemen. Ez volt az a mondat, ami megváltoztatta a fényképezéshez való viszonyomat.

„Nagyon kedvelem a lyukkamerát. Leginkább a karatéhoz tudnám hasonlítani. Úgy is nevezem: pusztakezes fényképezés. Nincs a gépen kereső, nincs objektív, csak egy lyuk, nincs zárszerkezet, csak én vagyok és a fényképezés – én és a kihívás. Azért választottam ezt a technikát, hogy csak a színek domináljanak. A felvételek utólagos agyongyötrése tőlem távol áll. Azt szeretem, hogy minden abban a minutában dőljön el, amikor lenyomom az exponáló gombot.”

A tárlatvezetés ez alkalommal elsősorban a Bozóky által használt fotótechnikákra koncentrál, kiderül, hogy miért és hogyan színeztek akkoriban diafelvételeket és egyáltalán milyen technikai felszereléssel utazott Bozóky doktor Ázsiába – természetesen az előadó fotográfus személyes élményeivel, tapasztalataival fűszerezve.

A program helyszíne:
Kolta Galéria – Háló Közösségi és Kulturális Központ
(1052 Budapest, Semmelweis u. 4.)

A programon való részvételért adományt a Háló Közösségi Tér köszönettel elfogad.
Javasolt adomány:
Felnőtt: 1000 Ft
Diák: 500 Ft

https://www.facebook.com/events/240357711919228/

Details

Date:
May 16
Time:
16:00 - 17:30 CEST
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/240357711919228/

Organizer

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Háló Közösségi és Kulturális Központ – S4
Semmelweis utca 4.
Budapest, - 1052 Magyarország
+ Google Map