Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

SZOLGA HAJNAL- Zátonyon – Aground / fotókiállítás megnyitó

június 6 @ 17:00 - 20:00 CEST

SZOLGA HAJNAL: Zátonyon
A jelenlegi egyidejű politikai, társadalmi és környezeti katasztrófák egymást erősítve abszurd normalizálódást eredményeznek egyéni és kollektív szinten. Az összeomlás mindenhol megmutatkozik: az elidegenedés a természettől, egymástól, tudománytól, vallástól, etikától, hagyománytól, soha nem tapasztalt léptéket öltött. Az egyén és a társadalom öngyilkos karmáját szarkasztikus rezignáltsággal ugyan, de elfogadjuk. Tudatos magatehetetlenséggel haladunk a végzetes események felé. Ráadásul még esztétizáljuk is, gyönyörködünk az összeomlásban. Ezt a hülyeség korának is lehetne nevezni. Ez a Zeitgeist. Vagy méginkább Zeitgeistlosigkeit.
Szolga Hajnal munkáiban ezeket a képtelen, egyszerre egzisztenciális és etikai dilemmákat járja körül. Míg a Traces of Survival, a Scotopia és a Melt című sorozatokban felbukkan a túlélő passzívan szemlélődő alakja, a Bunker és a No Fear sorozat szereplő nélküli narratív szcenográfiák. Cselekmény van, cselekvő nincs; nincs kivel azonosulni, de nincs kit hibáztatni sem… legalábbis a képeken. Ha Allen Feldmannak igaza volt, amikor azt írta, hogy „az esemény nem az, ami megtörtént, hanem az, amit történetként el lehet mesélni”, akkor ez egy mese a globális későkapitalista kényelmi logikáról. A kiszolgálás és a kiszolgáltatottság közé zuhant személyes és kollektív meghasonlás története. A képek a múlt dokumentációi, a kollektív jelen-tudat meghatározó képei, és egyben a jövő forgatókönyvei is. A szereplők hiánya ezzel az ambivalenciával invitálja a nézőt egyszerre, mint passzív elkövetőt és aktív áldozatot.
Ezt az érzelmi túlhajszoltságot az elroncsolt természet képein túl maga a fénykép anyaga is közvetíti. Az előhívás során, az alkotó kemigram és fotogram eljárásokkal roncsolja képeit. A kémiai folyamatok használata a szándék és a véletlen játéka: más eredmény jön létre, ha a reakció kiteljesedik mintha megszakítják. A kísérleti alkotómódszer a kiállítás dilemmájának parafrázisa: mi lenne ha tennénk valamit? Mi lesz ha teszünk valamit?
Szolga Hajnal Berlinben élő fotográfus első magyarországi önálló kiállítása az elmúlt három év munkáit mutatja be.

BIO


https://www.instagram.com/hajnal_szolga_photography/
szöveg: Benedek Kata, kurátor,művészettörténész
A kiállítás megtekinthető:
2022. június 7. – június 20.
Keddtől szombatig 14 és 18 óra között.
1053 Budapest, Képíró utca 6.
Megnyitó: 2022. június 06., 17.00
Kiállítást megnyitja: Lengyel Zoltán, író, költő, zenész, fordító
www.fotongaleria.hu
A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.
https://www.facebook.com/events/1077923519601077/

Details

Date:
június 6
Time:
17:00 - 20:00 CEST
Event Categories:
,
Event Tags:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/1077923519601077/

Organizer

Foton Galéria
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Foton Galéria
Képíró utca 6.
Budapest, - 1053 Magyarország
+ Google Map