Loading Events

« All Events

szabadtéri kiállítás │ MAGYAR TOTEM │ FORGÁCS PÉTER │ Felsőörsi Fotóudvar │Garten Balaton

augusztus 5 - augusztus 15

szabadtéri kiállítás │ MAGYAR TOTEM │ Forgács Péter │ Felsőörsi Fotóudvar │Garten Balaton
Forgács Péter: Magyar totem
Hogyan lesz a disznóból pörkölt? Forgács Péter Kapolcson készített Magyar totem című videóját nézve végigkísérhetjük ezt a megosztó, sokak számára mindennapi, mások számára felkavaró folyamatot. A Magyar totem nem egy dokumentumfilm: rendhagyó módon nem a sertések idilli magánéletének, vagy a disznóvágás bemutatásával kezdődik, hanem a végponton, az étel kanalazásával, sőt az üres, kitunkolt tányér látványával. A felvétel végére azonban a malac újra összeáll. A fordított időrendben látott disznóölésnél az orjára bontás nálunk szokásos, jól követhető fázisai figyelhetők meg. A Magyar totem egy olyan, hazánkban szokásos szertartásos jelenséget vizsgál, amely máig részét képezi a mindennapi életünknek, étel formájában mindenképp, a feldolgozás intenzív folyamatáról azonban nem mindig veszünk tudomást. A főzés mellett az ételalapanyag előállítása, a disznóvágás hétköznapi rituáléja az egyik legősibb közösségi esemény, különböző formában, de évezredek óta hagyományozódik tovább generációról generációra, a hozzá való viszonyunk pedig országonként, településenként, családonként, sőt egyénenként is változó. Mit jelent a 21. században a disznó mint magyar totemállat, vagy a televízió mint totemoszlop? Hogyan értelmezzük ezeket az összetett szimbólumokat 2022-ben? Hogyan veszítjük el a kapcsolatot az ősi állatáldozási rítusokkal az ipari élelmiszerfeldolgozás korszakában? Forgács felkavaró munkája ilyen és ehhez hasonló kérdéseket ébreszt a nézőben.
Forgács Péter: Magyar totem, installáció, 1996, 26 perc
A mű a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat tartalmaz, amelyek néhányakat érzékenyen érinthetnek.
18+
• • •
A Felsőörsi Fotóudvar nyitvatartása:
2022. augusztus 5–14.
mindennap 17:00–22:00
Helyszín: 8227 Felsőörs, Szabadság tér 5., Civil Ház
A Felsőörsi Fotóudvar programjaira a belépés ingyenes.
Együttműködő partner: Felsőörs Község Önkormányzata
Kurátor: Mucsi Emese (Capa Központ)
• • •
A kiállítás a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivál programsorozatának része, mely augusztus 5. és 14. között zajlik Lovason, Felsőörsön, Csopakon és Alsóörsön.
• • •
A Garten Balaton 2022. évi eseménysorozata a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt régiós projektje, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és a Nagy Gyula Művészeti Alapítvánnyal együttműködésben valósul meg. Szakmai partner: Capa Központ
• • •
www.capacenter.hu www.gartenbalaton.com
#VeszpremBalaton2023 #VEB2023
https://www.facebook.com/events/5284722581565503/

Details

Start:
augusztus 5
End:
augusztus 15
Event Category:
Event Tags:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/5284722581565503/

Organizer

Capa Központ
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Civil Ház – Felsőörs
Szabadság tér 5.
Felsőörs, - 8227 Magyarország
+ Google Map