Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Subsurface 2013 víz alatti fotósverseny

2013, March 26 @ 00:00 - 2013, April 29 @ 18:00 UTC+0

Free
subsurface_logo_allo.jpg

Magyarországon újdonságnak számító, izgalmas kezdeményezésről adhatunk hírt. Hazánk vezető búvármagazinja, a divecenter.hu, karöltve angol nyelvű verziójával a divingiscool.com magazinnal megrendezi a Subsurface 2013 víz alatti fotósversenyt. Az esemény különlegessége, hogy hazai szervezők által még nem hívtak életre ilyen jellegű, ennyi ember számára elérhető és ilyen nagy összdíjazású nemzetközi búvárfotós versenyt.

Magyarországon újdonságnak számító, izgalmas kezdeményezésről adhatunk hírt. Hazánk vezető búvármagazinja, a divecenter.hu, karöltve angol nyelvű verziójával a divingiscool.com magazinnal megrendezi a Subsurface 2013 víz alatti fotósversenyt. Az esemény különlegessége, hogy hazai szervezők által még nem hívtak életre ilyen jellegű, ennyi ember számára elérhető és ilyen nagy összdíjazású nemzetközi búvárfotós versenyt.

Hasonló versenyt több országban is szerveznek, ami egyrészt lehetőséget ad a házigazda bemutatkozására, és általában nem titkolt cél az is, hogy az ottani versenyzők összemérhessék tudásukat a legjobb külföldiekkel. Büszkén mondhatjuk, hogy a magyar víz alatti fotósok már letették a névjegyüket a nemzetközi színtéren, de ezúttal némileg fordul a kocka, mert magyar szervezésű versenyen kell bizonyítaniuk a várhatóan szép számú külföldi nevezővel szemben. Természetesen úgy tisztességes, hogy ne érezze senki a “hazai pálya” előnyét a megmérettetésen, ezért nincs korlátozás a felvétel készítésének helyét illetően, és a három tagú, neves búvárfotósokból álló zsűrinek is csak egyetlen magyar tagja van.

A divecenter.hu 2004-es indítása óta a hazai búvárélet fontos, megbecsült szereplője, az online hírszolgáltatás egyik úttörője. A magazin a legismertebb magyar nyelvű búvárportál, ami több más szolgáltatás mellett naponta friss búvárhíreket kínál az olvasóinak, emellett a legnagyobb víz alatti fotós és videós galériával is büszkélkedhet. Szintén elsőként indították el a havonta megrendezett fotós és videós versenyt, ami elsősorban -bár az utóbbi időben már nem kizárólag- a hazai búvároknak ad lehetőséget a fejlődésre, képeik és videó felvételeik bemutatására, elemzésére.

A Subsurface 2013 Annual Photo Contest nemzetközi összevetésben is kiemelkedő paraméterekkel rendelkező verseny. Az összdíjazása több, mint 4000 USD (közel egy millió forint) ami a világ minden tájáról érkezett felajánlásoknak köszönhető. A verseny támogatói a díjazottak számára felajánlott értékesnél értékesebb merülési csomagjaikkal a Karib-tengertől a Vörös-tengeren vagy az Adrián át egészen Indonéziáig csodálatos víz alatti tájakra invitálnak minket. Ami igazán egyedivé teszi a Subsurface 2013 versenyt a hasonló vetélkedésekkel szemben, az a nevezési díj kérdése: a részvétel teljesen ingyenes!

A szervezők három kategóriában (Open Wide, Open Macro és Compact) várják a képeket, a verseny kiírása pedig a mai fotózási-utómunka felfogáshoz és irányzatokhoz maximálisan igazodik, így a nevezők felesleges korlátozásoktól mentesen tudják a képeiket a közönség elé tárni. A regisztráció és a képküldés egyaránt online felületen keresztül történik, a képek pedig a nevezési időszak végéig, 2013. április 30. éjfélig szabadon módosíthatók, cserélhetők. Ezek után hozza meg döntését a zsűri, ráadásként pedig a portálok olvasói is szavazhatnak az általuk legjobbnak tartott képekre.

Subsurface 2013 Éves Fotós verseny
Kiírás

A divecenter.hu és a divingiscool.com búvármagazinok meghirdetik a 4200 USD összdíjazású Subsurface 2013 éves fotós versenyt (továbbiakban: verseny) három kategóriában 2013. április 30. éjfél (CET) beküldési határidővel. A versenyen bármely ország állampolgára részt vehet maximum két darab jpeg formátumú a kritériumoknak megfelelő képpel. A részvétel ingyenes. A helyezésekről nemzetközi zsűri dönt illetve a közönség is szavaz a kedvenc képére.

Kategóriák

OM – Open Macro: víz alatti témákról készült makrófelvételek. Makrófelvételnek azt a képet nevezzük, amelyen nagyjából 8×6 inch (kb. 20x15cm)-nél kisebb terület látható.
OW – Open Wide Angle: Minden a makrónál nagyobb területről készült víz alatti kép.
C – Compact: kompakt (nem cserélhető objektíves) gépekkel készült víz alatt alatti felvételek, makró és nagylátószögű kép egyaránt elfogadott. Előtétlencse használata engedélyezett.

Kompakt géppel készült kép mindhárom kategóriában indítható, SLR vagy tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC) géppel készült kép csak OM és OW kategóriákba nevezhető. Bármilyen analóg géppel készült (szkennelt) kép kizárólag OM és OW kategóriában indulhat. Videókamerával készült állókép (ha teljesíti a technikai követelményeket) nevezhető, ha cserélhető objektíves akkor csak OM és OW, ha fix optikás akkor mind a három kategóriában. CFWA (nagylátószögű makró felvétel) és osztott kép (amennyiben legalább 65% a víz alatti rész a fotón) csak OW és C kategóriában indítható.

Kritériumok a kép témájára, fotó készítésének körülményeire vonatkozóan

– Csak élő állatokról, természetes élőhelyükön a nevező személy által készített víz alatti képek elfogadhatók.
– Csak természetes vízben készült képek nevezhetők, akváriumi vagy medencés fotók nem. A témára vonatkozóan nincs megkötés, így víz alatti élőlényekről, élőhelyekről, búvárokról, roncsokról stb. készült fotók egyaránt nevezhetők.
– A víz alatti élővilág megzavarása vagy károsítása kerülendő. Azon fotók kizárásra kerülnek, amelyeken búvár tesz kárt az élővilágban. Kérjük, ne nevezzetek képeket búvárok által etetett állatokról.
– A képen nem szerepelhet semmilyen egyedi jelzés (vízjel, név, aláírás, dátum stb.)

Engedélyezett kép módosító eljárások

– Az egész képre kiható módosítások, így színhőmérséklet, fényesség, kontraszt, élesítés, szaturáció, színegyensúly (fekete-fehérre konvertált képeket elfogadunk)
– A becsillanások mértékletes eltávolítása
– Forgatás
– Vágás engedélyezett, mértéke (a kép területére vonatkozóan) maximum 25% Open Wide Angle és Open Macro kategóriákban, maximum 60% a kompakt kategóriában

Nem engedélyezett képi módosítások

– Tilos a képen levő egyes elemek eltávolítása, elmozdítása, másolása
– Tilos a képen a készítésekor nem szereplő elem hozzáadása (vízjel, aláírás, keret stb. se!)
– A képen nem lehet a fényképező által a kép készítésekor rárakott jel sem (dátum, vízjel stb.)
– Tilos mindennemű módosítás, ami nem a teljes képre vonatkozik
– Tilos az olyan mértékű vignettálás, amely a kép egy részének eltüntetését eredményezi
– Tilos a kép felskálázása (kisebb felbontású kép nagyobb felbontásra felmérezetése)
– Tilos a kép torzítása
– Tilos a kettős expozíció, nem fogadunk el HDR és több kép összeillesztésével született panoráma képeket sem

A képek formátumára és a nevezésre vonatkozó információk

– A versenyre képet nevezni a divecenter.hu és a divingiscool.com weboldalon keresztül lehet ingyenes regisztráció után. Postai úton vagy emailben küldött nevezéseket a szervezők nem fogadnak el.
– Csak JPEG formátumú képek nevezhetők sRGB színtérrel, melyek hoszabb oldala legalább 1800 pixeles legyen, a felskálázás (kisebb felbontású kép felnagyítása) nem engedélyezett.
– A jpeg fájl mérete maximum 2 Mbyte lehet, és a módosítatlan exif infónak benne kell lennie.
– Maximum két digitális formátumú kép nevezhető versenyzőként, amelyek indíthatóak azonos vagy más-más kategóriában is. Egy kép viszont csak egy kategóriába nevezhető.
– A nevezési határidő 2013. április 30. éjfél (CET – magyar idő szerint)

A szervezők bekérhetik az eredeti RAW vagy JPG képeket ellenőrzés céljából.
A szabályoknak nem megfelelő (rossz kategóriában indított, felirattal ellátott, a méretre vonatkozó előírástól eltérő stb.) képeket külön értesítés nélkül kizárják a szervezők a versenyből.

A nevezőről és a jogokról

– A versenyre bármely ország állampolgára nevezhet.
– A versenyen a részvétel ingyenes.
– A versenyző a versenyen való részvétellel (legalább egy kép beküldése) automatikusan elfogadja az ezen kiírásban szereplő feltételeket.
– A szervezők, bírók és azok közvetlen hozzátartozói nem vehetnek részt a versenyen.
– A nevező kijelenti, hogy a nevezett felvételeket ő készítette, annak minden jogával ő rendelkezik, és szabadon küldheti azokat a versenyre.
– A nevezők a képek feltöltésével egy időben felhatalmazzák a verseny szervezőit, hogy a képeket a díjazottak nevének kihirdetésekor közzé tegyék weblapjukon vagy közösségi oldalukon, illetve jövőbeli versenyek meghirdetésekor. A szervezők valamennyi nevezett képet közzé tehetik weboldalukon. A jogok minden esetben a képek alkotóinál maradnak.

Zsűrizés, díjazás

– A képeket rangsoroló nemzetközi zsűri tagjai elismert víz alatti fotósok.
– A zsűri döntése végleges és nem megtámadható.
– A szervezők közönségszavazást hirdetnek az általuk üzemeltetett divecenter.hu és a divingiscool.com oldalakon. Amennyiben túl sok képet neveznek, a szervezők fenntartják a jogot a közönségszavazásra bocsátott képek számának limitálására egy előzsűrizés révén.
– Egy kép csak egy díjat nyerhet el.
– A díjak közül a díjazottak választanak, az alábbi sorrend szerint: Open Wide Angle 1, Open Macro 1, Compact 1, Open Wide Angle 2, Open Macro 2, Közönségszavazás 1, Compact 2, Open Wide Angle 3, Open Macro 3, Compact 3, Közönségszavazás 2, stb.
– A díjak kiválasztására az eredmény kihirdetése után a regisztrációkor megadott emailben vesszük fel a kapcsolatot a nyertesekkel. Akit egy héten belül nem tudunk elérni, az a választásban hátracsúszik.
– Ha bármikor a későbbiekben kiderül, hogy valamely díjazott kép szabályalan, akár utólag is kizárható, és a szervezők fenntartják a jogot a díj visszavonására.
– A felajánlott díjak nem válthatók pénzre.
– A győztesek maguk állják a díjjal kapcsolatban felmerülő egyéb költségeket (utazási költségek, adók és illetékek, stb.) Valamennyi felajánlott díj esetében a felajánlóval kell egyeztetni annak igénybevétele előtt, a rendelkezésre álló szabad helyek függvényében.
– A győzteseket emailben értesítik és a győztes képeket a divecenter.hu és a divingiscool.com weboldalakon is közzé teszik.

Details

Start:
2013, March 26 @ 00:00 UTC+0
End:
2013, April 29 @ 18:00 UTC+0
Cost:
Free
Website:
www.divecenter.hu/Subsurface|www.divingiscool.com/Subsurface