Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sony World Photography Awards – Londonban

2014, April 30 @ 18:00 - 2014, May 17 @ 18:00 UTC+0

Free
mary-ellen-mark-ram-prakash-singh-with-his-elephant-shyama-great-golden-circus-ahmedabad-india-1990.jpg

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Sony World Photography Awards kiállítást Londonban
Idén hetedszer kerül megrendezésre a Sony World Photography Awards kiállítás Londonban, a Somerset House-ban. Az eseményen olyan neves fotósok is részt vesznek, mint Mary Ellen Mark vagy William Klein. A kiállítás 2014. május 1. és 18. között tekinthető meg, a hivatalos díjátadó és megnyitó pedig előző este, április 30-án lesz.

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Sony World Photography Awards kiállítást Londonban

Idén hetedszer kerül megrendezésre a Sony World Photography Awards kiállítás Londonban, a Somerset House-ban. Az eseményen olyan neves fotósok is részt vesznek, mint Mary Ellen Mark vagy William Klein. A kiállítás 2014. május 1. és 18. között tekinthető meg, a hivatalos díjátadó és megnyitó pedig előző este, április 30-án lesz.

A 2014-es Sony World Photography Awards kiállítás keretében a legkiemelkedőbb kortárs fotósok állítják ki műveiket a világ minden tájáról. Mivel idén több szekcióval bővült az esemény, a Somerset House keleti és nyugati szárnyában is nyílnak különböző tárlatok, így ez lesz az egyik legnagyobb fotókiállítás az Egyesült Királyságban. Közel 139.000 pályamű érkezett 166 országból, mely szám a kiállítás hét éves történetét tekintve is egyedülállóan magas. A kiválasztott és nyertes pályaművek az elmúlt év legjobb kortárs fotóinak magas színvonalát tükrözik.

A kiállításon a klasszikus példák mellett helyet kaptak az olyan úttörő fotózási stílusok is, melyek új színt visznek a szakmába. Olyan változatos témák jelennek meg a képeken, melyek nemcsak megörökítik a különféle érzelmeket, hanem kiváltani is képesek azokat. Portrékat láthatunk a családon belüli erőszakról egy amerikai fotós, Sara Naomi Lewkowicz munkái által, betekinthetünk a nápolyi alvilág mindennapjaiba az olasz fotós, Salvatore Esposito képein keresztül, és megismerhetjük Guy Martin szokatlan vízióját, mellyel az isztanbuli zavargások ellen protestál. A komoly témák mellett a humor is képviselteti magát, például a francia fotós, Sophie Gamand sorozata által, melyet kutyákról készített, nem éppen kedvenc időtöltésük, a fürdetés közben.

Fotós legendák a Sony World Photography Awards kiállításon
Idén a nevezett és díjnyertes műveken felül számtalan különlegesség is megtekinthető az esemény keretein belül: az amerikai fotós, Mary Ellen Mark nyerte az “Outstanding Contribution to Photography” díjat, mely fényképész körökben egyfajta életműdíjnak felel meg. A világszerte elismert dokumentarista fotós munkássága ma már viszonyítási alapnak számít a hasonló stílusban tevékenykedő művészek számára. A kiállításon elmúlt negyvenéves munkásságának ikonikus képei mellett legújabb alkotásai is megtekinthetők lesznek, mint az Indian Circus vagy a Streetwise.

A kiállításon debütál a legendás fotós, William Klein legújabb műve, a Brooklyn. Ezt a sorozatot nagy várakozás övezi fotós körökben, mert most első alkalommal készített a művész egy egész sorozatot teljes egészében digitális formában. A forma tehát új, de a témát illetően Klein visszatér gyökereihez, ugyanis hatvan évvel ezelőtt szintén New York-i témájú fotósorozattal állt a nyilvánosság elé.

A Sony Global Imaging Ambassadors programja
A Global Imaging Ambassadors egy új kezdeményezés a Sonytól, melyet a World Photography Organisation közreműködésével indítanak. Az együttműködés célja, hogy a legjobb fotósokat egyesítsék a világ minden tájáról. William Klein és a Panos Pictures fotósai álltak az ügy mellé. A nemzetközi fotóügynökség egy csoportos kiállításon 5 fotósuk jelenleg is futó projektjét fogja bemutatni a világ különböző pontjairól. Az alkotások közt olyan újszerű fotósorozatok lesznek, melyek többek közt a legújabb brazil táncstílusról, a Passinho-ról szólnak, mely végigsöpört az elmúlt időszakban a riói favellákon, vagy amely a Brahmaputra folyó mentén élők rendkívüli mindennapjait mutatják be Indiában.

A legfiatalabb nyertes
A kiállítás egyik érdekessége, hogy az „Ifjúsági tájképek” kategóriát egy 12 éves indonéz fotós, Michael Theodric nyerte. Ebben a kategóriában 20 év alatti fotósok is indulhatnak. Theodoricot közel ötezer jelentkező közül választották ki. Már önmagában ez a teljesítmény is lenyűgöző, pláne ha megtudjuk, hogy ő nem profi fotós, egyszerűen csak egy átlagos fiú, aki szeret fényképezni. „Minden fotós vágya egy ilyen díj elnyerése, nekem ezzel egy nagy álmom vált valóra” – mondta Theodoric, aki „Side of Sunda Kelepa” című képével a díj mellé egy Sony ?5000 fényképezőgépet is nyert.

A kiállított munkák megtekinthetők a press.worldphoto.org oldalon.

Details

Start:
2014, April 30 @ 18:00 UTC+0
End:
2014, May 17 @ 18:00 UTC+0
Cost:
Free
Event Category:
Event Tags:
, , ,