Loading Events

« All Events

ROBERT CAPA MAGYAR FOTOGRÁFIAI NAGYDÍJ 2023

szeptember 15

A ROBERT CAPA KORTÁRS FOTOGRÁFIAI KÖZPONT KIÍRJA A ROBERT CAPA MAGYAR FOTOGRÁFIAI NAGYDÍJHOZ KAPCSOLÓDÓ 2022/2023. ÉVI PÁLYÁZATOT AZON KÖZÉPGENERÁCIÓS ALKOTÓK MUNKÁJÁNAK ELISMERÉSEKÉPPEN, AKIK KIEMELKEDŐ TELJESÍTMÉNYT NYÚJTANAK A MAGYAR FOTOGRÁFIA TERÜLETÉN.

A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot.

A Capa Központ az ösztöndíjak és a díj odaítélésével is hangsúlyozni szeretné elkötelezettségét a társadalmat gazdagító kreatív művek elkészülése mellett. Az ösztöndíjak és a díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja.

A Capa-nagydíj 2023 elnyerése pályázathoz kötött, közvetlen jelölésre nincs mód. A díjra egyéni alkotók vagy kis létszámú (maximum öt fős) alkotócsoportok jelentkezhetnek. A pályázaton 30 év feletti magyar vagy Magyarországon élő külföldi állampolgárok indulhatnak. Alkotócsoportok esetén a pályázók legalább fele kell, hogy megfeleljen ennek a két feltételnek.

Pályázni már folyamatban lévő munkával és a munka befejezését felvázoló szinopszissal lehet, amely kitér a munka végső formájára, installálásának, bemutatásának tervezett módjára is. A pályázati anyag tartalmazhat ugyan korábban már bemutatott elemeket, de csak olyan pályamű díjazható, amely az ösztöndíj során az eredetitől eltérő koncepció szerint egy új művet hoz létre.

A pályázatra olyan dokumentarista indíttatású pályaműveket és szinopszisokat várunk, amelyek társadalmilag elkötelezett alkotói módokról tesznek tanúbizonyságot.

Olyan anyaggal nem lehet pályázni, amely a Capa Központ anyagi támogatásával jött létre vagy a munka egy korábbi fázisában a Capa Központ anyagi támogatásával már bemutatásra került. Nem díjazható olyan sorozat sem, amelynek jogán alkotója más alkotói ösztöndíjban részesül (például NKA, MMA, MFSZ vagy Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj) a Capa-nagydíj zsűrizésekor vagy ösztöndíjas időszaka alatt. Különösen igaz ez a Capa Központ által finanszírozott ösztöndíjak esetén (pl. Budapest Fotográfiai Ösztöndíj).

A zsűri a pályázat első szakaszában három ösztöndíjast választ ki, akik a leadott szinopszisaik alapján egy éven át folytatják a már megkezdett munkát, majd erről beszámolnak a zsűrinek. (A zsűri egy pótpályázatot is kiválaszt, amelynek alkotója bármely ösztöndíjas objektív akadályoztatása esetén átveszi annak helyét az ösztöndíjasok között.) Ezek után, a pályázat második szakaszában a zsűri a három ösztöndíjas közül választja ki a nagydíjast.

A három ösztöndíjas megnevezése után az ösztöndíjasok a Capa-nagydíj pályázatára beadott és az ösztöndíj keretében készülő képeikkel más pályázaton nem indulhatnak és az ösztöndíj időszakában ezeket a munkákat nem publikálhatják egészen a nagydíj nyertesének bejelentéséig.

Az ösztöndíjasok az elkészült munkáikat a Capa Központban rendezett csoportos kiállításon személyesen, nyilvánosan és angolul mutatják be a zsűrinek a nagydíj átadása előtt. A kiállítás előállítási költségeire a Capa Központ fedezetet biztosít az ösztöndíj összegén felül.

Naptár:

2022. augusztus 15., hétfő 08:00: A Capa-nagydíj 2023 pályázatok feltöltésének kezdete

2022. szeptember 15., csütörtök 23:59: A Capa-nagydíj 2023 pályázatok beadási határideje

2022. október 20., csütörtök: A Capa-nagydíj 2022 három ösztöndíjasának nyilvános előadása, valamint a Capa-nagydíj 2022 átadása (Robert Capa születésének 109. évfordulója alkalmából). A Capa-nagydíj 2023 első eredményhirdetése, a három ösztöndíjas megnevezése.

2023. október 19., csütörtök: A Capa-nagydíj 2023 átadása (Robert Capa születésének 110. évfordulója alkalmából).

További információk a honlapon.

Details

Date:
szeptember 15
Event Categories:
,
Event Tags:
,
Website:
https://nagydij.capacenter.hu/main

Venue

Online