Hirdetés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Project Room+ Fiáth Titanilla előadása

2019, január 28 @ 17:30 - 18:30 CET

n

Project Room+

Bulgari a tyúklábmintán. Szimbólumok a börtönben
Fiáth Titanilla előadása Urbán Ádám Esély című kiállításának finisszázsán

„Meg tudná nekem mondani valaki, hogy miért nem hagyjuk, hogy egyéniesített ruhákat viseljenek?” – teszi fel a kérdést a parancsnokhelyettes a beosztott felügyelőknek Shane Bauer 2018-ban megjelent The American Prison című könyvében. „Mert azt akarjuk, hogy az intézmény részeivé váljanak. Ismeritek az institucionalizálódás kifejezést? Pontosan ezt akarjuk: hogy a szervezethez idomuljanak, ne pedig individualizálódjanak.” Bauer, akinek tényfeltáró újságíróként – börtönfelügyelői munkát vállalva – sikerült elhelyezkednie egy Louisiana állambeli börtönben, a „smasszerszerep” legnagyobb nehézségét éppen az okozta, hogy nap mint nap meg kellett küzdenie a fogvatartottak „legelemibb emberi késztetéseivel: azzal, hogy a határaikat próbálgatva egyre több szabadságra próbáljanak szert tenni”.

Fiáth Titanilla börtönpszichológus és kulturális antropológus előadásában arra keresi a választ, hogy az intézményi korlátok és szigorú tiltások ellenére hogyan próbálják mégis kifejezni az identitásukat az elítéltek olyan szimbolikus kódok segítségével, mint a formaruhák átalakítása, a zárkák dekorációja, vagy a hatalom által kínált börtönételek „feljavítása”.

Helyszín: Capa Központ – Project Room
Időpont: 2019. január 28., 17.30 óra
A programon való részvétel ingyenes.

A kiállításról bővebb információ:

Urbán Ádám: Esély

***

Project Room+

A Capa Központ a Project Room termében rendezett kiállításaihoz Project Room+ címmel indított előadás-sorozatot 2017-ben. A meghívott előadókat arra kérjük, hogy az aktuális kiállítások témáihoz, teoretikus felvetéseihez lazábban-szorosabban kapcsolódva, a saját kutatásaikról, diszciplínájukról tartsanak egy-egy, a fotográfusok számára is inspiráló és a praxisukba építhető előadást.

https://www.facebook.com/events/1180674288774535/

Részletek

Dátum:
2019, január 28
Időpont:
17:30 - 18:30 UTC
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
Honlap:
https://www.facebook.com/events/1180674288774535/

Szervező

Capa Központ
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1014 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
(1) 413 1310
Honlap:
https://capacenter.hu/