Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Project Room+ | Cash Cow – Szalai Dániel előadása

2023, April 13 @ 18:00 - 19:00 CEST

Project Room+ | Cash Cow – Szalai Dániel előadása ↴

https://capacenter.hu/esemenyek/project-room-cash-cow-szalai-daniel-eloadasa/

A Capa Központ a Project Room termében rendezett kiállításaihoz Project Room+ címmel indított előadás-sorozatot 2017-ben. A meghívott előadókat arra kérjük, hogy az aktuális kiállítások témáihoz, teoretikus felvetéseihez lazábban-szorosabban kapcsolódva, a saját kutatásaikról, diszciplínájukról tartsanak egy-egy, a fotográfusok számára is inspiráló és a praxisukba építhető előadást.

Cash Cow – Megfigyelés, kizsákmányolás, természet és technológia

Hogy lett a szabadon élő őstulokból igavonó barom, majd végül mikromenedzsmentnek alávetett, önkizsákmányolásra kondicionált gyári munkás? Milyen tanulságokat vonhatunk le a tehenek emberi társadalomban betöltött szerepét vizsgálva, és hogy segíthetnek ezek a felismerések egy az állatok és az emberek számára is élhetőbb világ megteremtésében?

A filozófus, Fahim Amir szerint „a mássággal, másikkal való találkozások, amelyekben őszinte kíváncsiság ébred bennünk és komolyan nézünk szembe az előttünk állóval, saját létezésünk és a világ működésének újragondolásának kiindulópontjai. Ezek a találkozások ugyan korántsem ártatlanok, de összetett természetük megértése révén egy teljesebb, alaposabb képet kaphatunk a világról, amelyben élünk és amely bennünk él.”

Szalai Dániel egy ilyen találkozás megteremtésére tesz kísérletet előadásában. A tehenet, mintegy „algoritmusba tört állatot” vizsgálja, metaforaként értelmezi, ami által a megfigyelés és kizsákmányolás, illetve a természet, technológia és gazdaság összefüggéseit tematizálja és keres feloldást közös igáink alól.

Helyszín: Capa Központ, Project Room

Időpont: 2023. április 13., csütörtök, 18.00–19.00

A programon való részvétel ingyenes.

Az előadás a CAPAZINE LET’S PET! című kiállításhoz kapcsolódó program. A CAPAZINE LET’S PET! workshop, kiadvány és kiállítás központi témái az állat, az állati és az emberi érzékelés, az ember és az állat együttélésének formái, változatos viszonyai, illetve azok fotografikus bemutatása.

Szalai Dániel (1991) fotográfus, képzőművész, Budapesten él és dolgozik. Fotóalapú projektjeiben az állat és az ember kapcsolatát vizsgálva különböző társadalmi, politikai és gazdasági kérdésekre reflektál. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és bécsi Angewandte-n tanult fotográfiát, valamint a Köln International School of Design-on Integrated Design-t. BA diplomáját design- és művészetelmélet szakon szerezte. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori iskolájának hallgatója. Munkáit Európa-szerte számos egyéni és csoportos kiállításon bemutatták és gyakran publikálják hazai, illetve nemzetközi médiumok. Első, Novogen című könyve 2021-ben jelent meg a The Eriskay Connection gondozásában.

A Carte Blanche Collective, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja.

https://www.facebook.com/events/630273065573005/

Details

Date:
2023, April 13
Time:
18:00 - 19:00 CEST
Event Categories:
, ,
Event Tags:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/630273065573005/

Organizer

Capa Központ
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Map
Phone
(1) 413 1310
View Venue Website