Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Patyi Zsófia: ‘Szeretetlenségből adódó kifosztások’ irodalomterápiás fotókiállítás megnyitó és előadás

április 13 @ 18:00 - 21:00 UTC

‘Szeretetlenségből adódó kifosztások’
irodalomterápiás fotókiállítás a büntetlen bántalmazásokról
A kiállító: Patyi Zsófia, fotográfus, egyetemi tanársegéd.
A kiállítást megnyitja: Varga Vera, iskolapszichológus.
A megnyitó-beszélgetést egy, a témakörhöz kapcsolódó projektbemutató előadás követi “Erre sem vagy képes…” címmel, a KORTÁRSAKTÓL KORTÁRSAKNAK joghallgatói szerveződés közreműködésével.
A megnyitó kezdete: 2022. április 13. 18.00 óra, SZTE ÁJTK Bocskai utcai épület, I. emelet 40. terem.
A ‘Szeretetlenségből adódó kifosztások’ a Tisza Kata MOST c. kötetén alapuló, a korábbi, “És békét kötök vele.” c. kiállítás egyes, a bántalmazás sokszínű formáira utaló szegmenseit összegzi és tárja a néző elé. Hétköznapi, bántó, bántalmazó, megalázó, az emberi méltóságot sértő helyzetek, amelyeknek nem kellene hétköznapinak lenniük, mégis köztünk élnek és természetesen hatnak. Büntetlen bántalmazásként aposztrofálható szituációk, amelyek ellen a jognak nincs eszköze, vagy ha van is, nem hatékony – ennek felelőssége azonban nem csak a jogrendszeré, de a társadalomé, és benne az egyéné is. A kiállítás megállítótáblái, Patyi Zsófia fotói és Tisza Kata idézetei emlékeztetőül szolgálnak mindenki számára: hogy melyek azok a helyzetek, amelyekkel találkozva mi magunk is közbeléphetnénk, vagy mélyebbre hatolva: melyek azok a bántalmazó helyzetek, amelyeket mi magunk generálunk észrevétlen, szokásból, örökségből, traumából, szeretetlenségből.
A kiállítás az önreflexióban bízik, az idézetek és fotók egysége azért jött létre, hogy a befogadó közönség ne csak lássa, de nézze a kiállítást, és benne fedezze fel a környezetét, és önmagát. És cselekedjen.
A fenti célt szolgálja a kiállításmegnyitó előadás is, amely a joghallgatókból álló KORTÁRSAKTÓL KORTÁRSAKNAK csoport tolmácsolásában hívja fel a figyelmet a büntetlen bántalmazásokra, a társadalmi felelősségre, és a megoldásra: a megfelelő edukációra.
Patyi Photography: ‘Szeretetlenségből adódó kifosztások’ c. kiállítását a fenti csoport bevont szakértője, Varga Vera iskolapszcighológus nyitja meg 2022. április 13-án 18 órakor az SZTE ÁJTK Bocskai épület I. emelet 40-es termében.
A ~ egy órás megnyitóelőadást kötetlen tárlatvezetés követi. A kiállítás 2022. június 1-jéig megtekinthető az SZTE EGYETEMI TAVASZ programsorozat keretén belül.
“Meggyőződésem, hogy a világ működésének alapvető baja leszűrhető erre az esszenciára:
szeretetlenségből adódó kifosztások.
Egyetlen megoldás: megtanítani magunkat és egymást adóként és vevőként egyensúlyban szeretni.”
/Tisza Kata: Most/
***
Patyi Zsófia a Szegedi Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát 2015-ben, jelenleg is az Állam- és Jogtudományi Karon dolgozik egyetemi tanársegédként, emellett 2021 óta az SZTE Oktatási Igazgatóságának munkatársa, valamint több közösségépítő civil projekt ötletgazdája és koordinátora.
A fotózás, mint önkifejezési mód 2012 óta játszik jelentős szerepet életében, Patyi Photography néven futó munkásságában leginkább családi, esküvői és a néptánc világából származó dokumentarista, értékmentő albumokat találhatunk, korábbi kiállításai is ezek mentén szerveződtek (Kelet felé egy rokon nép lakik…, 2018-2019. Legkedvesebb képeim, 2020. ‘És békét kötök vele…’, 2021.)
Fotográfus végzettségét 2019-ben szerezte meg, a bántalmazás, traumafeldolgozás témakörei Tisza Kata műveinek megismerése óta aktívan foglalkoztatják. Nem szeret magáról E/3-ban beszélni.
https://www.facebook.com/events/528997645521267/

Részletek

Dátum:
április 13
Időpont:
18:00 - 21:00 UTC
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
,
https://www.facebook.com/events/528997645521267/

Szervező

Patyi Photography
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

SZTE ÁJTK /Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar/
Tisza Lajos krt. 54.
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép