szerda, július 28, 2021
Események betöltése

« Összes Események

 • Ez az esemény elmúlt.

Pályázat a 3. TIPP Nemzetközi kortárs képzőművészeti kurzus részvételére

2005, március 17 @ 01:00 - 2005, április 29 @ 20:00 CET

Ingyenes

A TIPP KÉPZÖMÜVÉSZETI ALAPÍTVÁNY
Tihanyi Nemzetközi Posztgraduális Kutató Mühely Goldsmiths College, London – Magyar Képzömüvészeti Egyetem

PÁLYÁZATOT HÍRDET A

3. TIPP NEMZETKÖZI KORTÁRS KÉPZÖMÜVÉSZETI KURZUS

RÉSZVÉTELÉRE TIHANYBAN

A TIPP KÉPZÖMÜVÉSZETI ALAPÍTVÁNY
Tihanyi Nemzetközi Posztgraduális Kutató Mühely Goldsmiths College, London – Magyar Képzömüvészeti Egyetem

PÁLYÁZATOT HÍRDET A

3. TIPP NEMZETKÖZI KORTÁRS KÉPZÖMÜVÉSZETI KURZUS

RÉSZVÉTELÉRE TIHANYBAN

A TIPP – Tihanyi Nemzetközi Posztgraduális Kutató Mühely a londoni Goldsmiths College-ban (a képzömüvész szakok) és a Magyar Képzömüvészeti Egyetem között 2003-ban létrejött közös nemzetközi kutató program. A célja olyan nemzetközi fórum kialakítása képzömüvészek számára, amely a kortárs müvészeti tevékenység széles skáláját és az azt körülvevö kritikai diskurzus természetét vizsgálja.

A kurzusok lehetöséget nyújtanak mind a Goldsmiths, mind a budapesti Képzömüvészeti Egyetem tanári karának megismeréséhez és esélyt teremtenek posztgraduális tanulmányok végzéséhez mindkét intézményben. A tanitási módszer, melyet alkalmazunk és amely mélyen kritikus, ugyanakkor kötetlen és játékos, a Goldsmiths College az elmúlt 17 évben fejlesztette ki. A kurzusok ideálisak azok számára, akik rövidebb-hosszabb szünet után posztgraduális tanulmányokhoz szeretnének visszatérni vagy olyanok számára, akik egy intenzív alkotó periódusban a mütermi gyakorlatukhoz kapcsolódó vitát, diszkussziót igényelnek. Ebben az értelemben a tanítás a résztvevök személyes igényeihez alkalmazkodik.

A TIPP feladatának tekinti olyan fórum kialalkítását, ahol a különféle nemzetiségek és etnikumok képviselöi érdekes kortárs müvészeti programokon vehetnek részt. A programok elsösorban a Magyar Képzömüvészeti Egyetem nemrégiben felújított müvésztelepén kerülnek megrendezésre Tihanyban, ahol a résztvevöknek a megszokott urbánus környezettöl távol lehetöséget nyújtunk müvészetük elméleti alapjainak és gyakorlati megvalósításának újragondolásához, az ehhez kapcsolodó beszélgetések, viták nyugodt és elmélyült légkörében. Azzal, hogy a TIPP kutató mühelyt ilyen környezetbe tesszük, különleges atmoszféra jön létre, mely hozzájárul a gondolatok megosztásához, szabadabb kifejezéséhez, egy nyitottabb vita fórum kialakításához.

TIPP Akadémiai Tanácsadó Testület
Professzor Gerard Hemsworth, a Posztgraduális képzömüvészeti tanszék Igazgatója, Goldsmiths College, University of London, Professzor Brian Falconbridge, a Sir John Cass Department of Arts, Media & Design, London Metropolitan University igazgatója, Farkas Ádám professzor, a Magyar Képzömüvészeti Egyetem rektora és Veszely Beáta, a TIPP igazgatója

3. TIPP NEMZETKÖZI KORTÁRS KÉPZÖMÜVÉZETI KURZUS
Tihany, 2005 szeptember 5-25

Tanulmányok magyar és nemzetközi müvészek számára, akik már egy határozott irányba elindultak munkájukkal és olyan három-hetes intenzív programon szeretnének részt venni, mely lehetöséget kínál az egyéni munka tovább fejlesztésére. A kurzus segítséget nyújt a müvészeknek munkájuk értelmezésében szélesebb müvészeti spektrumon, elméleti és kulturális kontextusban. Célunk új munkák, gondolatok és koncepciók kialakításának támogatása egyéni konzultációkon, szemináriumokon és müterem-gyakorlati programon keresztül, melyet olyan nemzetközi tanári testület vezet, ami részben a londoni Goldsmiths College és a budapesti Magyar Képzömüvészeti Egyetem tanáraiból, részben meghívott nemzetközileg elismert kepzömüvészekböl áll.

Elöadók és tanárok
Veszely Beáta Magyarországon és Londonban élö müvész. Kutatási területe a ló-ember szimbiotikus kapcsolat, mint a világban-benne-lét egyik paradigmája és az új technológiák. A Goldsmiths College, London PhD kutatója, valamint más brit müvészeti egyetemek meghívott tanára volt. David Wilkinson Londonban és Magyarországon él és számos müvészeti egyetemen meghívott tanár Nagy Britanniában. Elsö sorban szobrászati munkái a szerkesztett terek mitológiáihoz kapcsolódnak. Kate Smith képzömüvész és a Posztgraduális Képzömüvészeti Képzés tanára a Goldsmiths College, University of London-ban. A müvészt a Mattas Gallery Londonban képviseli. Kate Smith-t az érdekli, ahol a fantázia és a realitás keresztezi egymást és különféle médiumokkal dolgozik. Susan Taylor képzömüvész és a Posztgraduális Képzömüvészeti Képzés tanára a Goldsmiths College, University of London-ban. A müvésznél a fókuszban a fotográfia, a performativitás áll és a müvészet-mint-cselekvés: funkció, improvizáció, anyagtalanítás és olvasás. Sugár János képzömüvész és a Magyar Képzömüvészeti Egyetemen az Intermédia tanszék tanára. Kutatási területe a tartalom generálás nonszensz struktúrák segítségével. Csörgö Attila képzömüvész Budapesten él. 2001-ben Munkácsy díjat kapott és folyamatosan állítja ki munkáit. Magyarországot képviselte a 22. Sao Paulo-i Biennálén és a 48. Velencei Biennálén. Munkáiban a geometriát alkalmazza, modelleket épít, amelyek mechanikusan és filozófikusan is müködnek. KissPál Szabolcs Budapesten él és dolgozik. Munkájának általános jellemvonása mediális tárgyak gesztus alapú posztkonceptuális kezelése, melyet a különféle médiumok, mint videó, fotográfia és tárgyak felhasználása során alkalmaz.
Vendég konzultáció vezetö Dr Altomáre György az Országos Gyógyintézeti Központ neuropszichiáter föorvosa és író. Érdeklödésének fö területe a kreatív személyiség és hogy az hogyan viselkedik szimbólikusan a kultúrához viszonyítva és a kultúra felöl nézve. Vendég müvész Kovács Lola festömüvész. További elöadó tanár a londoni Royal College of Art egyik kurzusvezetöje, nevét a késöbbiekben közöljük.

Program

 • Szemináriumok
 • Konzultációk (Tutorials)
 • Konzultáció Beszámolók (Tutorial Reports)
 • Mütermi munka
 • Elöadások
 • Videó estek
 • TIPP Nyílt Nap
 • Tanulmány kirándulások
 • Oklevél
 • Kiállítás a Barcsay Teremben Budapesten

Helyszín
A Magyar Képzömüvészeti Egyetem tihanyi müvésztelepe. Cím: 8237 Tihany, Major utca 63.

IDÖPONT
2005 szeptember 5 – 25

JELENTKEZÉS
A részvételhez az alábbi feltételekkel lehet pályázni.
Az angol nyelvtudás legalább alapszinten feltétel.

A pályázathoz kérjük mellékeljenek:
1. Kitöltött és aláírt jelentkezési lap. Lap letölthetö a web-oldalunkról. 2. 10 db 35 mm-es dia (számozva, nem üveges keretben; alkoholos tollal a keretre írják rá nevüket és a bal sarokban csillaggal jelöljék meg; kérjük a keretre ne ragasszanak semmit) 3. Rövid leírás az eddigi munkákról (maximum 500 szóban, A4-es papíron) gépelve angol nyelven. Kérjük azt is írják le, hogy miért jelentkeznek a kurzusra. 4. Amennyiben a pályázó az anyagát postai úton szeretné visszakapni, kérjük csatoljon felbélyegzett, megcímzett borítékot.

A pályázatokat postai úton juttassák el vagy személyesen adják le a TIPP címére Veszely Beáta részére. Kérjük a boritékra írják rá ŚTIPP Nemzetközi Kortárs Képzömüvészeti Kurzusa.

Határidö: 2004 április 30.

A pályázatokat kuratórium bírálja el és a döntésük végleges. Minden pályázót írásban értesítünk a kuratórium döntéséröl.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ
Igazgató, Veszely Beáta, tel: 1 201 5717, e-mail: veszelyb@axelero.hu Cím, TIPP Képzömüvészeti Alapítvány, Magyar Képzömüvészeti Egyetem, 1062 Budapest, Andrássy út 69-71. www.mke.hu

Részletek

Kezdés:
2005, március 17 @ 01:00 UTC+0
Vége:
2005, április 29 @ 20:00 UTC+0
Összeg:
Ingyenes
Esemény kategória:
Esemény címkék:
View Esemény Website