szerda, december 8, 2021
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Őszi csillaghullás, szerdán jönnek az Orionidák

október 21 @ 08:00 - október 22 @ 17:00 CEST

“Ahogy minden évben, idén októberben is lesz meteoreső, az Orionidák maximuma október 21/22-ére várható, de a 20-ai telehold nehezíti a megfigyelésüket.

A meteorraj a Halley-üstökös törmelékfelhője, amit minden évben kétszer keresztez a Föld. Májusban az Éta Aquaridák, októberben pedig az Orionidák meteorrajjal találkozhatunk, mindkettő az említett üstökös törmelékéből származik.

Az október 20-ai telehold miatt a Halley-üstökössel kapcsolatban álló Orionidák láthatósága nem kedvező. Természetesen erős holdfénynél is lehet próbálkozni, ez esetben azonban jóval kevesebb meteort láthatunk, a raj maximuma október 21/22-ére várható – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület Égi kalendáriumában.

Az előrejelzések szerint óránként akár 20 „hullócsillag” is feltűnhet, a legtöbb az Orion csillagkép közelében lesz észlelhető. Az Orion az éjszaka második felében déli irányban, magasan a horizont felett látható. A telehold ellenére tiszta idő esetén, fényszennyezéstől távoli helyeken azért még próbálkozhatunk az Orionidák megfigyelésével.

Forrás

Részletek

Kezdés:
október 21 @ 08:00 CEST
Vége:
október 22 @ 17:00 CEST
Esemény kategória:
https://www.turistamagazin.hu/hir/oszi-csillaghullas-szerdan-erkeznek-az-orionidak

Helyszín

Magyarország
Clark Ádám tér 1.
Budapest, 1013 Magyarország