Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Opitz Tamás: szép lányok, csúnya fotók

2005, April 20 @ 20:00 - 2005, May 10 @ 20:00 CEST

Helyszín: FOTOCELLA galéria kávézó.
IX. Budapest, Ráday u. 17.


Opitz Tamás: Koncepció

Helyszín: FOTOCELLA galéria kávézó.
IX. Budapest, Ráday u. 17.


Opitz Tamás: Koncepció

Ma már tisztán kirajzolódni látszik a trend és a divat közötti markáns különbség: a divat szerethető, a trend követhető. Divattervezőről hallottunk már, “trendi” emberekről is – az egyik formál, a másik irányit.
Számos lehetőséget rejt a téma, hiszen széles rétegeket mozgat meg, különböző dimenziókban. Külsőség, látszat, máz, felszín, üresség, álarc az öltözködésben, a nyelvben, a kultúrában, a vallásban, a kapcsolatokban, a véleményalkotásban, az életmódban. Az “Ennyik lennénk?” kérdés adja magát, csakúgy, mint a válasz rá. Merthogy láttunk mi már valódi dámákat szétkenődő szemfestékkel, vagy “beöltözött” fotográfust pocsék fényképekkel. Vajon felfedezhető lenne-e egy fogyatékos ember “fogyatékossága”, ha trendi ruhában mutatná meg magát a kamera előtt? (Attól függ, persze, ki nézi.) És a meztelenség, mint formai elem is gyakran szembekerül azzal az eredeti elképzeléssel, miszerint a test egy esztétikum, nem pedig egy tárgy.
Ekkor merül fel az emberben (főleg, ha az fotós) az a gondolat, hogy tükröt mutasson az ilyen és ehhez hasonló helyzetek felé. A tapasztalat azt mutatja, a probléma létező, de ha nem is minősítjük problémának, akkor is bizton állíthatjuk, hogy korunk egyik legjellemzőbb jelenségével állunk szemben. A variációk száma korlátlan: egy sajátos lencsén keresztül talán egy kissé szokatlan, de izgalmas képsorozatok adhatnak alkalmat az illusztrálásra.
A trendi emberek sarában az elsők között emlegetik a modelleket. Külsőségekben iskolapéldája lehetnének ennek az életformának. Életforma, mert valamennyien elszánt trendkövetők – az igazából teljesen mindegy, hogy a saját örömükre vagy kárukra-e. Nem is lehet kérdés, hiszen az érvényesüléshez elengedhetetlen kellék a ruha, a haj, a smink stb., persze mindez trendiben. Ebből élnek, így tudnak munkát szerezni. Kevés az olyan szakma, ahol ekkora kontrasztok és különbözőségek lennének; ahol ennyire elmosódna az a határmezsgye, ami átmenet az “igazi” és a “valódi” között. Nem is mindig sikerül eldönteni, hol állunk éppen. De ha mégis, azonnal egyértelmű lesz. Talán ezek után a következő fotók is…

Details

Start:
2005, April 20 @ 20:00 CEST
End:
2005, May 10 @ 20:00 CEST
Event Tags:
Website:
http://www.tomasopitz.cjb.net