Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Online közvetítjük: Gőbölyös Luca DLA – A fotótechnika pusztán eszköz, nem végcél

2011, April 20 @ 19:30 - 21:00 CEST

Free
gobolyos_luca.jpg

A Tripont Fotós Fesztivál ma esti előadását Gőbölyös Luca Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a BKF Fotográfia szakának docense tartja. Ha nem tudd a helyszínen hallgatni, itt kapod meg a jelszót az online előadáshoz:

A Tripont Fotós Fesztivál ma esti előadását Gőbölyös Luca Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a BKF Fotográfia szakának docense tartja. Ha nem tudd a helyszínen hallgatni, itt kapod meg a jelszót az online előadáshoz:

Párizsban, Brightonban és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanult fotográfiát, ill. utóbbin doktorált. Elnyerte a Balogh rudolf díjat, a Pécsi József-, a British Council, a Soros tanulmányi és az UNESCO, valamint a Magyar Állami Eötvös alkotói ösztöndíjakat, valamint a Fiatal Magyar Fotó ’90 után nagydíját. „Korai fotósorozatain a klasszikus tematikákat – városképek, csendéletek – és a fotó hagyományos eszközeit együtt alkalmazta, szokatlan képkivágásokkal és a fénykép felületén végzett egyedi beavatkozásokkal, vegyszeres maratással, színezéssel. 1994-ben, a hazai homoszexuális szubkultúra szereplőiről készült portrésorozata, a szociofotó távolságtartó szemléletmódján túllépve, mély empátiával jeleníti meg egy marginalizált kisebbség életét, és von be a művészi tematikába egy korábban tabuként kezelt társadalmi és esztétikai jelenségkört. Ettől kezdve műveiben elsősorban a szexuális identitáshoz való viszony problémái, a test társadalmi reprezentációjának és a nemi szerepek képi sztereotípiáinak kérdései foglalkoztatják.”* Az elmúlt években az emlékezés fogalmát járja körül. Létezik e kollektív memória, ki és hogyan építi, illetve vigyáz rá, milyen eszközöket vonultat fel annak létrehozásában, megmásításában. Hogyan változnak az emlékeink és tudatosan hogyan változtatunk rajtuk, illetve gyártjuk őket. Legújabb munkája médiakritikai projekt, ami a média – nevezetesen a tv-ben látható főzőműsorok struktúráját – nyelvét és kommunikációs rendszerét pontosan imitálja. A tvműsorokon kívül a projekt még képekből, professzionális reklámfotókból áll, amik mint egy szakácskönyv oldalai bemutatják a világ minden tájáról a művész által gyűjtött és feldolgozott, a szerelemmel, és a házassággal kapcsolatos babonák, népi praktikák elkészítési módjait, receptjeit.

*artportál

Details

Date:
2011, April 20
Time:
19:30 - 21:00 CEST
Cost:
Free
Event Categories:
,
Event Tags:
, , , ,
Website:
www.lucagobolyos.hu