Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Nyissuk ki az ajtót! / Párizs szeme – Brassaï. | Könyv- és filmbemutató

2022, December 13 @ 18:00 - 20:00 CET

Idén novemberben jelenik meg a Kijárat Kiadó gondozásában Cserba Júlia művészeti író interjúkötete, amelyben a kortárs francia művészeti élet különböző szereplőivel (művészekel, kurátorokkal, galeristákkal, múzeumi szakemberekkel) folytatott ötvenöt beszélgetés olvasható. Az interjúalanyok életpályájukról, személyes motivációikról, művészi vagy kurátori programjaikról vallanak, melynek során izgalmas képek tárulnak fel az elmúlt huszonöt év franciaországi művészeti világából. Az interjúk készítője így ír a vállalkozásáról a könyv előszavában: „Miközben újraolvastam az itt egybegyűjtött interjúkat, egyre inkább eloszlott bennem az aggodalom, hogy érdemes-e ezeket a beszélgetéseket kötetbe rendezni. A terv megvalósítása mellett szólt, hogy a beszélgetésekben ugyan jól ismert, sokakat régóta foglalkoztató témák kerülnek szóba, ezek kapcsán mégis számtalan olyan vélemény és meglátás fogalmazódik meg, amelyek minden további nélkül érvényesek a mi jelenünkre, e könyv megjelenésének napjaira is. Ez persze némi töprengésre is okot adott.” A kötetben megszólal többek között Daniel Abadie, Kader Attia, Batár Attila, Bíró Yvette, Christian Boltanski, Fejtő Ferencné, Marcel Fleiss, Françoise Gilot, Yona Friedman, Hegyi Lóránd, Lucien Hervé, Molnár Vera, Pierre Soulages és Martin Szekely.

Nyissuk ki az ajtót! Ötvenöt párizsi beszélgetés, az interjúkat készítette Cserba Júlia, Budapest, Kijárat, 2022, 450 oldal, 5500,- Ft.

Brassaï, aki 1899-ben Halász Gyula néven született Brassóban, a 20. század egyik legnagyobb fotóművésze. Többéves előkészítés után, 2021 nyarán fejeződött be a forgatása a fotográfus életét és munkásságát bemutató első egész estés dokumentumfilmnek. Borsody István rendezésében hiánypótló munka született, mert a magyar származású Brassaï ugyan Párizsban világhírű, Budapesten azoban csak a szakma ismeri. A fotográfusnak sikerült beilleszkednie a harmincas évek párizsi művészvilágába, baráti társaságba tartozott Picasso, Miró, Dalí, Matisse és Le Corbusier. Nem véletlen, hogy a hatvanas években is készült róla francia dokumentumfilm, mert még akkor is érdekesnek számított a látásmódja és a művészete, sőt még 1990-ben is megemlékeztek róla a kicsapongó párizsi művészvilágot bemutató „Henry és June” című amerikai filmben.

Párizs szeme – Brassaï, rendezte Borsody István, 2022, 50 perc (operatőrök: Kiss Sándor, Kiss Soma, Jártas Viktor, Szabó-Biczók Szilárd, Vojtahovszky Miklós; hang: Koch Simon; vágó: Szentkirályi Vajk; szerkesztő: Borsody István, Borsody Roland; producer: Janovics Zoltán; gyártó: OmegaKreatív)

A könyv- és filmbemutatón az interjúkötet szerzőjével Borsody István, a dokumentumfilm rendezőjével Cserba Júlia beszélget.

https://www.facebook.com/events/1173011396966987/

Details

Date:
2022, December 13
Time:
18:00 - 20:00 CET
Event Categories:
,
Event Tags:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/1173011396966987/

Organizer

Kijárat Kiadó
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Francia Intézet / Institut français de Budapest
Fő u. 17.
Budapest, - 1011 Magyarország
+ Google Map