Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Nicolás Muller: Elkötelezett tekintet | fotókiállítás megnyitó

június 15 @ 18:00 - 21:00 CEST

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Budapesti Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet tisztelettel meghívja Önt és kedves barátait a Nicolás Muller: Elkötelezett tekintet kiállításának megnyitójára 2022. június 15-én, szerdán, 18 órára.
Köszöntőt mond:
• Javier Valdivielso Odriozola igazgató, Budapesti Cervantes Intézet
• Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország nagykövete
A kiállítást megnyitják:
• José Ferrero Villares, Ana Muller, Claudia Küssel, a kiállítás kurátorai
„Nicolás Muller (születési nevén: Müller Miklós, 1913, Orosháza, Magyarország – 2000, Llanes, Asturias, Spanyolország) azoknak a világszerte ismert magyar fotográfusoknak névsorát gazdagítja, melyet André Kertész (Kertész Andor), Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi (Munkácsi Márton), Francisco Aszmann (Aszman Ferenc), Eva Besnyő (Besnyő Éva), Brassaï (Halász Gyula), Lucien Hervé (Elkén László), Mari Mahr (Maár Mariann) vagy Robert Capa (Friedman Endre) neve fémjelez.
A zsidó származású Nicolás Muller a második világháború kirobbanása előtt szülőhazájában, Magyarországon élt, ekkor azonban – a legtöbb zsidóhoz hasonlóan – emigrációba kényszerült, hogy mentse az életét. Ezt követően beutazta Olaszországot, Franciaországot, Portugáliát, Marokkót, majd Spanyolországban telepedett le és teremtett magának új otthont.
Muller egy olyan kor szemtanúja volt, amely sebhelyekkel borította be Európát: a nácizmus borzalmaival már a kegyetlenségek kezdetén szembesült, és miközben egy szabad társadalom után kutatott, számos olyan országot bejárt, amely a náci barbárság hatása alá került, mint Ausztria, Olaszország és Franciaország, vagy belső konfliktusok áldozatává vált, mint az önkényuralomtól szenvedő Portugália és Spanyolország. Végül az utóbbi ország fővárosában, Madridban telepedett le 1947-ben.
A kiállítás egy egész életen át tartó utazás tájait jeleníti meg, országokat, ahol Nicolás Muller élt. A tárlatot százhuszonhat, többségében kiadatlan kép alkotja, amelyek az 1930 és 1967 közötti időszakban készültek, és amelyeket a Cervantes Intézet és a Spanyol Kulturális Minisztérium megbízásából kifejezetten erre az alkalomra készültek.” (José Ferrero Villares, Ana Muller, Claudia Küssel kurátorok)
A kiállítás megtekinthető:
2022. június 16. – 2022. szeptember 4.
Kedd–péntek: 14–19 óra
Szombat–vasárnap: 11–19 óra
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
Capa Központ
Kurátor: José Ferrero Villares, Ana Muller, Claudia Küssel
A kiállítás a Capa Központ, a Budapesti Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet közreműködésével jött létre.

https://www.facebook.com/events/521177149753064/

Részletek

Dátum:
június 15
Időpont:
18:00 - 21:00 CEST
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
Honlap:
https://www.facebook.com/events/521177149753064/

Szervező

Capa Központ
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
(1) 413 1310
View Helyszín Website