Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Nemes Csaba: Afrikai nap

2006, March 2 @ 19:00 - 2006, April 1 @ 20:00 CET

Free
Nemes Csaba: Afrikai nap

Helyszín: Műcsarnok – Menü Pont projektgaléria
(Budapest XIV., Hősök tere)

Megnyitja: Szirtes János

Megtekinthető: keddtől vasárnapig 10-18 óráig, csütörtökön 12-20 óráig, hétfő szünnap

Helyszín: Műcsarnok – Menü Pont projektgaléria
(Budapest XIV., Hősök tere)

Megnyitja: Szirtes János

Megtekinthető: keddtől vasárnapig 10-18 óráig, csütörtökön 12-20 óráig, hétfő szünnap


Nemes Csaba, újabb munkája egy szocio – dokumentumfilm. Filmjében a sztori a lényeges, az állapot, az interjúk, az élethelyzetek beszédesek, a tempó lassú, a nézői és alkotói tekintetet apró gesztusok, hétköznapi történések vezetik. Itt a társadalmi egzotikum az érdekes, hatásvadászat nélkül is érezni a sorsok súlyát. A képek precíz szépsége, a szereplők gesztusaiból sugárzó nyugalom nem fedi el a kilátástalanságot, korántsem a körülményekbe való beletörődést sugározza; a dolgok léptékét, az élet tempóját itt egyszerűen nem a változás, a közegből való kitörés vagy kiszakadás adja. Egy ilyen közeg bemutatásának buktatója általában a romantizáló vagy artisztikus modorosság, e filmből azonban hiányzik az effajta hátsó szándék.
Képek, emberek beszélnek kísérteties aprólékossággal, mégsem ez a többszólamúság az érdekes, hanem az a folyamat, ahogy egy drámai, ám prózai alaphelyzetből egy ráción innen és túl egyaránt értelmezhető, történet bontakozik ki.
Egy biztos, a kamera nem céltalanul és esetlegesen bolyongott a tájon, mindig elkapott a hétköznapiságban valami extrémet, rendhagyót; persze lehet, hogy csak a túlgondolkodó, nyugati tekintet nem képes rendet vágni a dolgok sűrűjében. Szürreális fikció és abszurd hétköznapi dokumentumfilm homályzónájában mozog az Afrikai nap című film, képeket és értelmezői bizonytalanságot hagyva maga után.
A képek feltárják azt a radikális és esztétikai-szemléleti értelemben egyaránt kényes lehetőséget, hogy a nem pusztán szociálisan, regionálisan, politikailag értett szegénység létértelmezését egyaránt nyújtják.

Prosek Zoltán

Details

Start:
2006, March 2 @ 19:00 CET
End:
2006, April 1 @ 20:00 CET
Cost:
Free
Event Tags:
,
Website:
http://www.mucsarnok.hu