Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Múzeumok Éjszakája a Mai Manó Házban

június 25 @ 11:00 - június 26 @ 00:00 CEST

Múzeumok Éjszakája a Mai Manó Házban
Szívesen támogatod a Mai Manó Házat? Váltsd meg a Mai Manó Házban a Múzeumok Éjszakája karszalagodat, és kezdd nálunk a múzeumlátogatást! A karszalagok elővételben megvásárolhatók a Mai Manó Ház pénztárában, melyek már a vásárlás napján érvényesek a kiállítótereinkbe, ahol a Ballenesque — Roger Ballen szerint a világ, valamint Pacifico Silano: I Wish I Never Saw the Sunshine című kiállításainkat tekintheted meg!
11:00-24:00
Ballenesque — Roger Ballen szerint a világ
Roger Ballen munkássága összetett és többértelmű, univerzális kifejezőerejű és archetipikus, de mindemellett tele van iróniával, szellemességgel és humorral is. Kísérteties, radikális fotói, amelyeket nehéz kiverni a fejünkből, a saját pszichénkbe vezető felfedezőutakká válnak.
Pacifico Silano: I Wish I Never Saw the Sunshine
Az I Wish I Never Saw the Sunshine című kiállítás és az azonos címet viselő könyv, lebontja az egyirányú kapcsolatot a szemlélő és szemlélt között, mert a vágyakozás tárgyaiként kezelt passzív modellek – saját hatalmukat követelve – néznek vissza ránk.
12:00-16:00
Fotóautomata a Mai Manó Házban
A felállított fényképező automata segítségével lehetőség nyílik családi szelfik készítésére a XIX. századi nagypolgári fotográfia egyik legimpozánsabb épületében, Róth Miksa festett ólomüveg-ablaka előtt. A Fotóautomata működése nagy mértékben megegyezik a hagyományos fénykép-automatákkal, annyi különbséggel, hogy nem egy fülkébe kell beülni, hanem a gép elé. Az elkészült fotográfiák ingyenesen hazavihetők.
11:00-12:00
Biró Dávid előadása – Napfényműterem
Biró Dávid előadása étkezéssel egybekötött közös gondolkodásra hívja a látogatókat.
„Az emberi arcképnek régre nyúló hagyománya van a fotográfiában, viszont jelentése a 21. századi technológiáknak köszönhetően teljesen megváltozott. A személyes reprezentációt és beazonosíthatóságot egyértelműen befolyásolják olyan eszközök, mint az okostelefonok, arcfelismerő rendszerek, a megfigyelői kapitalizmus, a deepfake és face maskok. Milyen lehetőségek maradtak a személyes identitás megőrzésére? Hogyan alakíthatunk ki tudatos és egészséges kapcsolatot eszközeinkkel?” (Biró Dávid)
Biró Dávid
Fotográfus, képzőművész. Kutatási területe a technológia és a technikai képek hatása az emberi viselkedésre, társadalmakra. Műveivel a képalkotó rendszerek működéséből adódó apró hibákat fedi fel, annak vakfoltjait teszi láthatóvá. 2021-ben, valamint 2022-ben Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjban részesült.
Regisztrálni a programra a maimano@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Biró Dávid előadása.
Résztvevők száma: maximum 20 fő
12:00-14:00
Vékás Magdolna cianotípia workshopja – Napfényműterem (BETELT)
A workshopon egy régi fototechnikai eljárással, a cianotípia készítésével ismerkedhetsz meg Vékás Magdolna Balogh Rudolf-díjas fotóművész segítségével, a Mai Manó Ház századfordulós fényképészműtermében, a Napfényműteremben.
Regisztrálni a programra a maimano@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: cianotípia workshop

HÁZVEZETÉSEK
14:00-15:00
16:00-17:00
18:00-19:00
Házvezetés Romoda Klárával
Ismerd meg a Mai Manó Ház történetét, fedezd fel Budapest leghíresebb fényképész műteremházát! A vezetés során bepillantást nyerhetsz a Napfényműterembe és a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárba is. Az épület múltjába, jelenébe, valamint névadójának életébe Romoda Klára, a Mai Manó Ház egykori munkatársa ad betekintést.
Résztvevők száma: alkalmanként maximum 30 fő
TÁRLATVEZETÉSEK A BALLENESQUE – ROGER BALLEN SZERINT A VILÁG KIÁLLÍTÁSON
A Mai Manó Házban Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ címmel látható a művész eddigi munkásságát lefedő retrospektív kiállítás.
Roger Ballen munkássága összetett és többértelmű, univerzális kifejezőerejű és archetipikus, de mindemellett tele van iróniával, szellemességgel és humorral is. Kísérteties, radikális fotói, amelyeket nehéz kiverni a fejünkből, a saját pszichénkbe vezető felfedezőutakká válnak.
17.00-18.00
Tárlatvezetés Bede Kincsővel és Baki Péterrel
Bede Kincső és Baki Péter a páros tárlatvezetés alkalmával a balleni-életmű mélyebb összefüggéseit ismerteti meg egy aktívan alkotó művész, Bede Kincső egyéni szemléletmódján keresztül, illetve a szubjektív benyomások mellett, Baki Péter az alkotó fotótörténeti jelentőségére hívja fel a figyelmet.
Bede Kincső
Fotográfus, 2020-ban elnyerte a Magyar Fotóművészek Szövetségének ösztöndíját, majd a világ egyik legrangosabb fotóművészeti vásárának, a Paris Photónak fiatal fotográfusok számára meghirdetett pályázatán lett a négy nyertes alkotó egyike. Képei kiállításra kerültek a BredaPhoto Fesztiválon is. Bemutatkozó kiállítása 2021-ben nyílt Három színt ismerek a világon címmel a TOBE Galériában.
Baki Péter a Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ kiállítás kurátora, a Mai Manó Ház igazgatója

Résztvevők száma: maximum 30 fő
20:00-21:00
Tárlatvezetés Gyenis Tibor képzőművésszel, egyetemi oktatóval
A tárlatvezetés során a látásmódot befolyásoló párhuzamos karrier hatását vizsgáljuk a kiállított műveken keresztül.
Gyenis Tibor
Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, fotográfus, egyetemi oktató. Művészetében a színpadi technikákból kölcsönzött trükkökkel és optikai eljárásokkal a medialitásra kérdez rá. Azokat a pozíciókat keresi, ahonnan lehetőség nyílik a képek szándékát elfedő struktúrák, és manipulációk megmutatására.
Résztvevők száma: maximum 30 fő
ESTI KONCERT
21:00 – 23:00
Siaga koncert a Napfényműteremben
Siaga – Issiaga Camara
Issiaga Camara félig magyar, félig guineai származású dj, zenész, producer és az Elevated crew oszlopos tagja. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett az Elektronikus Zenei és Média Művészet szakon 2020-ban. Zenéit főleg a nyugat-amerikai zenei szcéna (Soulection) inspirálja. A Napfényműteremben hallható DJ setjében hiphop, trap, bass orientált zenéktől egészen az afrobeat, funk, house-ig előfordulhat minden.
https://www.maimano.hu/
https://www.facebook.com/events/879214313481516/

Details

Start:
június 25 @ 11:00 CEST
End:
június 26 @ 00:00 CEST
Event Categories:
,
Event Tags:
, , , , , , , ,
Website:
https://www.facebook.com/events/879214313481516/

Organizer

Mai Manó Ház
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Mai Manó Ház
Nagymező u. 20
Budapest, nincs 1065 Magyarország
+ Google Map