Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

MÚZEUM KORZÓ | Szentendrei ŐSTÉMÁK az utcákon és a képeken

April 22 @ 14:00 - 15:00 CEST

Tarts lépést velünk tavasszal is és válaszd Szentendrét, ahol kurátoraink és régészeink vezetésével megmutatjuk a várost művészeti, helytörténeti és régészeti szemmel! Mindeközben bebarangoljuk Szentendre macskaköves utcáit, sikátorait, a Szamár –hegyet, Duna partot. 6 tematikus programunk hív kalandozásra a belvárosba, Barcsay Jenő, Vajda Lajos, Ilosvai Varga István, Modok Mária, Czóbel Béla és a római kori kincsek nyomában. A sétákon mindössze 1000 Ft-ért lehet részt venni, indulás a Ferenczy Múzeumból. (Kossuth L. u. 5.).

Szentendre 1926-ban alapított Régi Művésztelepének megalakulásakor, a történetében rendkívül mozgalmas, méretében apró Duna menti kisváros a festők városává avanzsált. Az ide települő művészek aztán felfedezték az elbűvölő fekvésű városka dombos utcáinak szépségét, gyűjtötték a motívumokat, megörökítették a hangsúlyos városképi elemeket.

Az egymásra torlódó házak, a változatos tűzfalak, a Rab Ráby háza, a Rozsnyai ház, a városszerte mindenhonnan látható templomtornyok, keresztek, a Várdomb, a Városháza barokk homlokzata, a felfelé kúszó lépcsők, a Szamárhegy, a Duna kanyarulata, a Bükkös-patak stb., örök témaként szolgál a képzőművészek számára, akik itt lakóként, vagy csak vendégként 100 éve a városban alkottak, alkotnak.

Az egyes motívumok azonosításában Török Katalin hatalmas gyűjtőmunkája segített, másik forrása pedig Tóth Antal 2012-ben kiadott kötete, amelyben az író szisztematikusan összegyűjtötte a fényképeket, festményeket, plasztikákat, amelyek az ún. „őstémák” halmazát alkotják városszerte.

A találkozási pont a Ferenczy Múzeum épületében lesz, ahol a tervek szerint néhány festményt is megtekinthetnek a látogatók. A több ponton emelkedő városi túra útvonala a MűvészetMalom épületéhez, a Malom utca és a Bogdányi utca sarkára érkezik meg.

A sétát vezeti: Muladi Brigitta művészettörténész

A séta időtartama: kb. 60-80 perc

Indulás: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

Érkezés: Malom utca, Bogdányi utca sarok – MűvészetMalom

Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu.

A séta díja: 1200 Ft, jegyek a Ferenczy Múzeumban (a séta kezdése előtt félórával) és online, a jegymester.hu-n vásárolhatók.

* * *

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

* * *

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

* * *

Kép:

Ilosvai Varga István: Viharos szentendrei utca, 1933, o.v., 61×66 Ferenczy Múzeumi Centrum

Kilátás a Templomdombról (Fotó: FMC Deim Balázs, 2020.)

https://www.facebook.com/events/534285982025802/

Details

Date:
April 22
Time:
14:00 - 15:00 CEST
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/534285982025802/

Organizer

Ferenczy Múzeumi Centrum
Email:
noreply@facebookmail.com