Hirdetés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Műteremben a város – a fényképezés kezdetei Győrben

2019, február 2 @ 17:00 - 20:00 CET

n

Műteremben a város – a fényképezés kezdetei Győrben
Kiállítás a talbotípia feltalálásának 180. évfordulója alkalmából.

A kiállítást megnyitja: Beke László, művészettörténész

A kiállítást rendezte: Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató, és Szalai Zsolt, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum fotógyűjteményének kurátora

Helyszín: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum,
Esterházy-palota (9021 Győr, Király u. 17.)

****

William Henry Fox Talbot 1839. január 31-én mutatta be az általa fotogenetikus rajznak nevezett képrögzítési eljárást Londonban. Alig egy évtizeddel később már Győrben is voltak művelői: Mayrhofer József győri kanonok (1810–1897) és Skopall József fényképész (1814–1870) talbotípiái a hazai fotótörténetben is kiemelkedő jelentőségűek. Mayrhofer és Skopall korábban ki nem állított talbotípiái technikatörténeti érdekességük mellett különleges módon visznek közel a város történetének megismeréséhez. A régi utcákról és terekről, a város lakóiról készült fényképek vizuálisan is megjelenítik a győri életet a 19. század második felében. Az általuk készített nagyszámú, mintegy 800 felvételről a város polgárainak, egyházi személyiségeinek, katonatisztjeinek arcát ismerhetjük meg, nekik köszönhetjük az első városképeket, és találunk példát a korai műtárgyfotózásra is.

A kiállítás bemutatja a fotótörténet korai időszakának eszközeit és különböző technikai eljárásait is. A hagyományos festészettől való eltávolodás igénye már a camera lucida megjelenésekor is észlelhető, de a tárlatban a camera obscurához készült vásári jelenetsor, illetve az utólag színezett, vagy rajzolt háttérrel kiegészített fotók, vagy a fotográfiák alapján készített metszetek jól mutatják a fényképezés és grafika ekkor még szorosabb kapcsolatát. Mayrhofer és Skopall működésének állomásai, az általuk készített portrék, város- és műtárgyfotók mellett az őket követő győri fényképészek alkotásai is láthatóak, megmutatva a fotográfia elterjedését és népszerűvé válását.

https://www.facebook.com/events/246070459627643/

Részletek

Dátum:
2019, február 2
Időpont:
17:00 - 20:00 UTC
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
,
Honlap:
https://www.facebook.com/events/246070459627643/

Szervező

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
E-mail:
noreply@facebookmail.com