Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Megnyitó | Látogatás a Mennyei Birodalomban

április 10 @ 18:00 - május 31 @ 21:00 CEST

n

A Kolta Galéria és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum szeretettel vár minden érdeklődőt a „Dr. Bozóky Dezső császári és királyi sorhajóorvos. Látogatás a Mennyei Birodalomban” című, április 10-től május 31-ig látogatható fotókiállítására, amely a 2016-os „Látogatás az Oszmán Birodalomban” kiállítással megkezdett út soron következő állomása. A most kiállított közel 60 felnagyított, retusált fotót Bozóky Kínában készített, később a Hopp Múzeum gyűjteményébe került 260 darab kézzel színezett üvegdiájából válogattuk ki.

Kurátorok: dr. Fajcsák Györgyi sinológus és fotóművész

A kiállítás helyszíne:
Kolta Galéria (a Háló Közösségi és Kulturális Központban), 1052 Budapest, Semmelweis u. 4.

Dr. Bozóky Dezső az Osztrák–Magyar Monarchia sorhajóorvosa 1907–1909 között teljesített katonai szolgálatot a Távol-Keleten. Ez alatt a huszonhat hónap alatt többször is megfordult Kína, Korea és Japán legjelentősebb kikötőiben. Élményeit újságcikkekben, valamint kétkötetes útirajzában örökítette meg Két év Keletázsiában (sic) címmel. Eközben mindvégig szenvedélyesen fényképezett. A kínai városokban és vidéken készített felvételei a császárkor utolsó évtizedének Kínáján kalauzolnak végig bennünket.

A kiállítást 2019. április 10-én 18 órakor dr. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető egyetemi docense nyitja meg.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

*

Dr. Bozóky Dezső ázsiai fotói és az ott vásárolt fényképek ma már útleírásával együtt e sorhajóorvosi szolgálat legértékesebb hagyatékát jelentik. Különösen igaz ez a Kolta Galériában bemutatásra kerülő kínai, valamint egy – későbbi kiállításra tervezett – koreai fotóanyagra, amelyeket ritkaságuk és a fotós személyes látásmódja tesz egyedivé.

A négy nagyobb tematikai egységet felvonultató kiállítás egyik helyszíne Peking, az akkori kínai főváros, valamint a Nagy Fal. Ezután a Shandong-félsziget (Jinan, Qingdao, Zhifu) álmos, szürke települései következnek, ahol az Osztrák–Magyar Monarchia hadihajói tartották évi rendes hadgyakorlataikat, és ahol szabadidejében Bozóky a tengert, a helybélieket vagy a mesterembereket örökítette meg. A harmadik egység a változatos fekvésű Fujian tartományt és ennek főbb kikötővárosait: Fuzhout és a festői Xiamen (Amoy) lenyűgöző természeti környezetét és egész hegyoldalt beborító temetőjét mutatja be. A negyedik a dél-kínai Guangdong (Kanton) városa és a Gyöngy-folyó vidéke, mely Hongkongból akár rövidebb kirándulásként is könnyen megközelíthető, csábító célpontot jelentett a kikapcsolódásra vágyók számára. Bozóky maga így emlékszik meg róla:
„…aki Kantont látta, az többet látott a chinai életből, mintha a fél mennyei birodalmat beutazná.”

Bozóky Dezső kínai fotográfiái és a hozzájuk kapcsolódó útleírásrészletek segítségével mi is végigutazhatjuk Kína keleti partvidékét és átélhetjük utazási élményeinek sokféleségét.

https://www.facebook.com/events/376471976282790/

Részletek

Kezdés:
április 10 @ 18:00
Vége:
május 31 @ 21:00
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
Honlap:
https://www.facebook.com/events/376471976282790/

Szervező

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Kolta Galéria