Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Megkettőző rendszerek / Konferencia Drozdik Orshi A fénykép és a szerelmes vers 1975–1995 című kiállításához kapcsolódóan

2022, September 30 @ 10:00 - 2022, October 30 @ 17:00 CEST

A Mai Manó Ház konferenciát szervez Drozdik Orshi “A fénykép és a szerelmes vers 1975–1995” című kiállításához kapcsolódóan, melyre augusztus 15-ig várják az előadók jelentkezését.

2022. szeptember 30., péntek, 10–17 óra, Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, 1065 Budapest, Nagymező utca 20.
A fotóhasználat hangsúlyos szerepet töltött be a hetvenes évek első felében a neoavantgárd generáció – többnyire konceptuális indíttatású – művészetében Magyarországon. Az olyan, médiumra vonatkozó, „önreferenciális”, ugyanakkor a médiumhatárokat átlépő kérdések felvetése, amelyek a (technikai) kép státusát érintették, a hetvenes évek derekára több, a határterületek és az interdiszciplinaritás iránt érdeklődő művész számára váltak érvényessé és nyertek folytatást az évtized második felében is.
1976-ban a hatvani Hatvany Lajos Múzeumban megrendezett Expozíció – Fotó/Művészet című csoportos kiállítás pedig már a tendencia összegzését tűzte ki célul. E művészeti diskurzus összekapcsolódott a Magyarországon is egyre terjedő elméleti irányzatokkal, a (poszt)strukturalizmussal és a szemiotikával. A médium működésmódjával, a technikai kép referenciális jellegzetességeivel foglalkozó művészeti gyakorlatok megerősítést nyertek a tudományos diskurzus által, és összefonódtak a konceptuális művészet magyar változatával. Ráadásul a vizsgálandó viszony nem csupán a képzőművészet és fotó (valóság és műalkotás), hanem a propaganda/kommunikáció és fotó viszonya is volt, amely beleilleszkedett az alkotás intermediális szemléletébe.
Drozdik Orsolya (Orshi) számára az 1975–76-ös tanévtől kezdődően, sokszorosító grafika szakos tanulmányai alatt fontos médiummá vált a fotó. A főiskolai oktatást a médiumokat elkülönítő szemlélet határozta meg, ugyanakkor – természetesen nem hivatalos formában – a reklámgrafikusok számára létesült fotólabort használták több esetben a kísérletező hallgatók. A konferencia célja Drozdik kiállításon szereplő műveinek kontextualizálása a „második nyilvánosság” platformjain és a hivatalos oktatásban egyaránt.
📸📸📸
A konferenciára olyan előadásokat várunk, amelyek a ’70-es, ’80-as években létrehozott képzőművészeti fotók ismétlődő vizuális motívumainak, a jelentésképzés képi elemeinek (tükrözés, megkettőzés, elforgatás, átfedés, stb.) a fotó kínálta technikai lehetőségekhez és művészeti oktatáshoz fűződő viszonyát, a sokszorosító grafika és fotográfia kapcsolatát, a konceptuális fotóhasználat jellegzetességeit kutatják.
A konferencia a Mai Manó Ház szervezésében a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel együttműködésben valósul meg. Az előadások írott változatát a Punkt online folyóirat oldalán publikáljuk.
📸📸📸
🗓
Jelentkezés: maximum 500 szavas absztrakt és rövid CV megküldésével 2022. augusztus 15-ig az alábbi e-mail címre: adam.jeneses@maimano.hu
A tárgy rovatba kérjük beírni: Megkettőző rendszerek – Felhívás.
Az előadások kiválasztásáról augusztus 31-ig e-mailben adunk visszajelzést.
🗓
A Mai Manó Ház nevében: Baki Péter, a Mai Manó Ház igazgatója és Boros Lili, a kiállítás kurátora, a konferencia szervezője.
https://www.maimano.hu/
https://www.facebook.com/events/5128775510578900/

Details

Start:
2022, September 30 @ 10:00 CEST
End:
2022, October 30 @ 17:00 CEST
Event Categories:
,
Event Tags:
, ,
Website:
https://www.btk.elte.hu/content/megkettozo-rendszerek-felhivas-konferencia-reszvetelre.t.7307

Organizer

Mai Manó Ház
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Mai Manó Ház
Nagymező u. 20
Budapest, nincs 1065 Magyarország
+ Google Map