Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

MEGHÍVÓ | INVITATION | Neogrády-Kiss Barnabás: Önkeretezés | Self-framing című kiállítására

April 6 - April 12

Az INDA Galéria szeretettel meghívja

Neogrády-Kiss Barnabás: Önkeretezés

című kiállításának megnyitójára 2023. április 5-én, szerdán 18 órára az INDA Projekt Roomba.

A kiállítást megnyitja: Szilágyi Róza Tekla

Neogrády-Kiss Barnabás: Önkeretezés

Neogrády-Kiss Barnabás kiállítása munkássága egyik meghatározó vonulatának, az önarckép-vagy szelfikészítésnek az erőteljes újrafogalmazása, fókuszba helyezése. Amíg korábban a vizuális önvizsgálat egy-egy adott téma kontextusában formálódott meg, legyen az egy gyermekfalu életének megörökítése, a saját látásának, látáshibájának vizsgálata vagy egy rezidencia program magányának megfogalmazása, addig most a saját test és saját arc, pontosabban ezek rögzítési módja, maga a fényképezés mint önértelmezés, önkeretezés a vizsgálatának tárgya.

Az alkotó nem pusztán saját magát figyeli és próbálja megérteni egy valós vagy virtuális tükörben, hanem éppen e tükröket, azaz kereteket, hogy azok, vagyis a folyton változó környezet, a tárgyi és emberi világ hogyan befolyásolja azt az ént, azt a testet, ami elszakíthatatlanul belenőtt, beleszövődött a világ szövetébe.

Neogrády-Kiss azonban nem pusztán a saját objektívje elé állítja, rögzíti saját magát, nem pusztán passzív és statikus alanya, elszenvedője az önarcképkészítésnek, hanem aktív, sok esetben játékos viszonyba kerül környezetével és a fényképezőgéppel. A képkészítés sokszor egy-egy kisebb performansz lenyomata. Az alkotó mintha nem elégedne meg az adott formákkal, hanem újabb és újabb kísérletekbe bocsátkozva keretezi és értelmezi újra saját magát, a magáról alkotott képet. Munkái számtalanszor lépnek ki saját kereteikből és kerülnek át más képek terébe, folyamatosan érintkeznek, permutálódnak és mozgásban vannak.

Neogrády-Kiss érzékeny és érzéki gesztusa egyszerre kitárulkozó és elzárkózó, rámutat arra a paradoxonra, hogy még ha mindent megmutatunk, láthatóvá teszünk is magunkból, ezer arcunkat, testünket ezerféle környezetben és keretben, belsőnket nem tudjuk közölni, átadni, az nem olyan könnyen lokalizálható, megfogható, megérinthető, mint a test, a hús. A léleknek nincs kerete, vagy ha van, megszámlálhatatlan mennyiségű és egymásban ékelődő keret, kontextus alkotja.

Kurátor: Cséka György

A kiállítás a Budapest FotóFesztivál 2023 hivatalos programjának része

Kiállítás: 2023. április 6. – május 12.
Nyitvatartás: kedd-péntek: 14-18 óra (vagy előzetes bejelentkezéssel)

///////////////////////////////////////////////////////////////////

INDA PROJECT ROOM
Opening: April 5, 2023 6 pm
Opening speech: Tekla Róza Szilágyi

Barnabás Neogrády-Kiss: Self-framing

The exhibition of Barnabás Neogrády-Kiss is a profound reinterpretation and refocusing of one of the defining lines of his work: the self-portrait or selfie. Whereas in the past, visual self-analysis took shape in the context of a specific theme, be it capturing the life of a children’s village, studying his own eyesight, his own defect of vision, or articulating the solitude of a residency programme, now the subjects of exploration are his own body and his own face, or rather the way they are captured, photography itself as self-interpretation, self-framing.

The artist is not merely observing and seeking to understand himself in an actual or virtual mirror, but rather studying these very mirrors, or frames, and how these, that is the constantly changing environment, the material and the human world, impact on the self, the body that is ingrained, inseparably woven into the fabric of the world.

However, Neogrády-Kiss does not simply pose and capture himself in front of his own lens, he is not merely a passive and static object, a subject of self-portraiture, but engages in an active and often playful relationship with his environment and camera. Making an image is often an imprint of a smaller performance.
As if the artist was not satisfied with the existing forms, but instead, he is engaging in new experiments by framing and reinterpreting himself and his self-image. His works frequently emerge from their respective frames and enter the realm of other images, constantly interacting, permutating and moving.

Neogrády-Kiss’s sensitive and sensual gesture is simultaneously revealing and reserved, indicating the paradox that even if we expose and make visible everything about ourselves, a thousand faces, bodies in a thousand different surroundings and frameworks, we still cannot express and transmit our inner self, as it is not as easy to localise, to touch as is the body, the flesh. The soul has no frame, or if it has, it is composed of an infinite number of interlocking frames and contexts.

Curator: György Cséka

The exhibition is a part of the official program of Budapest Photo Festival 2023.

On view: 6 April – 12 May, 2023
Opening hours: Tuesday-Friday: 2-6 pm

https://www.facebook.com/events/543437657949661/

Details

Start:
April 6
End:
April 12
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/543437657949661/

Organizer

Inda Galéria
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Inda Galéria
Király u. 34
Budapest, - 1061 Magyarország
+ Google Map
View Venue Website