Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

MÁTRAI Erik: Screen – kiállításmegnyitó

február 10 @ 17:00 - 20:00 UTC

Mátrai Erik: Screen
Helyszín: Liget Galéria, Budapest, 1146, Ajtósi Dürer sor 5.
Megnyitja Balázs Kata művészettörténész, 2022. február 10-én, 18:00 órától.
A kiállítás megtekinthető március 10-ig.
A megnyitót követően a kiállítás e-mailen keresztül történő időpont-egyeztetéssel látogatható a Liget Galériában /ligal@c3.hu
Mátrai Erik (1977) festőművészként diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2004-ben. Amellett, hogy a festészeti szemlélet meghatározó maradt a művészetében, multimediális alkotóként a videó, a fotográfia és az installáció műfajaiban, hazai és nemzetközi fórumokon egyaránt aktív. Neve az utóbbi években a luminokinetikával és installációművészettel kapcsolódott össze. A színelméleti problémák, az ábrázoló és téralkotó művészet alapvető sajátosságait érintő kérdések és a művészettörténeti-ikonográfiai hagyománnyal folytatott párbeszéd, az emberi és a transzcendens között létrehozható kapcsolat és a percepció problémái alapvető sajátosságai a műveinek.
A művész legújabb ̶ egyúttal a Liget Galériában rendezett első kiállításának keretében bemutatott ̶ Screen című installációja annak a folyamatnak az aktuális állomása, amelyet közvetlenül a 2019-ben a kolozsvári Bázis Galériában létrehozott, majd 2020-ban az aqb pincében rendezett MMM kiállításon bemutatott Moving Wall című installációja indított el. Az egyetlen mozgó fényforrás, illetve köd segítségével létrehozott fénysík térformáló lehetőségeiből indult ki a 2021 nyarán az acb Attachmentben felépített, és címét a térbeli viszonyok modellezésére szolgáló koordinátarendszer tengelyeiről kölcsönző xyz egész termes fényinstalláció is.
A Screen című alkotás összefoglalja az ezekből a művekből levonható tanulságokat, miközben redukálja, egyszerűsíti az alkalmazott apparátust, és sűríti a kiváltott élmény intenzitását. Az irányított fényforrás segítségével létrehozott sík ebben az esetben egy üres, a klasszikus cinemaszkóp arányait használó keretben képződik meg a gomolygó füstből, egyszerre idézve fel az ábrázolt valóság esztétikai dilemmáit Alberti ablakától a hiány és üresség fogalmainak kortárs művészetben betöltött jelentőségéig és metafizikai dimenzióiig. A Screen eszköztelensége erősíti a Mátrai műveiben megszokott meditatív jelleget, a minimális beavatkozással létrehozott látványban való elmélyülés lehetőségét felkínálva.
Kérjük az orrot és szájat eltakaró maszk viselését a megnyitó időtartama alatt.
https://www.facebook.com/events/2742034152758902/

Részletek

Dátum:
február 10
Időpont:
17:00 - 20:00 UTC
Esemény kategóriák:
, ,
Esemény címkék:
https://www.facebook.com/events/2742034152758902/

Szervező

Acb Gallery
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Liget Galéria