Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ELMARAD! Masterclass | Cséka György esztéta tárlatvezetése | Regős Benedek: Reproductio

May 12 @ 17:00 - 20:00 CEST

Regős Benedek kiállítása nem vállalkozik kisebbre, minthogy a fotográfia alapkérdéseit vizsgálja meg egy olyan, egyszerűnek tűnő processzuson keresztül, mint a műtárgyfotózás, azaz a reprodukció. A reprodukció hű másolat, valaminek a megkettőzése. A fotográfiáról sokszor és ma is sokan gondolják úgy, hogy pusztán megkettőz valamit, a valóságot, azzal, hogy annak hű képét adja. Mi van azonban akkor, ha nem létezik hű, torzításmentes kép? Egyrészt a valóság mibenlétének, észlelhetőségének problematikussága, másrészt a leképező eszköz, a fotós, sőt, egész látásrendszerünk „torzítása” miatt.

Mi van akkor, ha a kép csak magában a fotósban létezik? És mi történik abban az esetben, amikor egy másolatot másolunk tovább? Hiszen a festményt, ahogy bármely műalkotást is tekinthetjük reprodukciónak. A fentiekből következően pedig: mit nézünk valójában, amikor egy reprodukciót nézünk? Mit reprodukál és miért? Létezik-e valójában reprodukció vagy az egész csak hit kérdése? Tárlatvezetésemben a fenti problémakörök mentén elemzem Regős Benedek munkáit, pontosabban kérdésfeltevéseit.

A kiállítás nyitva: 2023. április 8. – június 4. között, csütörtöktől vasárnapig 10-18 óra között.

Kurátor: Kopin Katalin művészettörténész

Belépőjeggyel látogatható.

* * *

A kiállításhoz kapcsolódó további programok:

05/25 csütörtök 18:00

Filmvízió | Fotográfia

magyar játékfilm, 77 perc, 1972

Programjegy: 1000 Ft

Jegyvásárlás: www.jegymester.hu

Két fiatalember, az egyik fényképész, a másik retusőr, vándorfotósként a vidéket járja. Céljuk, hogy mesterségüket őszinte hivatásnak tekintve, a felismerhetetlenségig agyonretusált képek helyett az ember igazi arcát, beszédes mozdulatait, árulkodó tekintetét örökítsék meg, tehát szembesítsenek a valósággal. Útjukon különféle emberekkel kerülnek kapcsolatba, akik inkább a valóság hazug képmását, “szebb” önmagukat akarták látni. Eközben különös emberi sorsok is feltárulkoztak, indulatok uralta mélységekkel, tragédiákkal. Ezek közül legmegrázóbb a Nyerges házaspár története.

06/04 vasárnap 16:00

Finisszázs

Ingyenesen látogatható

* * *

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

* * *

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

https://www.facebook.com/events/623263823042083/

Details

Date:
May 12
Time:
17:00 - 20:00 CEST
Event Categories:
,
Event Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/623263823042083/

Organizer

Ferenczy Múzeumi Centrum
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Vajda Múzeum
Hunyadi utca 1.
Szentendre,
+ Google Map