Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Markovics Ferenc | Emlék-kiállítás a Mazel Tovban

2022, November 29 - 2022, December 31

MARKOVICS FERENC (1936-2019)
Balázs Béla-díjas fotóművész, fotóriporter, Érdemes- és Kiváló művész
Emlék-kiállítása a Mazel Tovban
Markovics Ferenc Cegléden született, 1936. november 10-én. Autodidakta, önképző módon jutott el a magas színvonalú fotós mesterségig. Gimnazista korában a ceglédi fotószakkörbe jelentkezett, ami később fotóklubbá alakult. Az első fényképezőgépet édesapjától kapta, aki jogász volt, de amatőr fotósként folyamatosan képezte magát. Markovics így emlékszik vissza a fényképezéssel kapcsolatos első élményeire:
„Apám képeit kissrác koromban laboráltam is. Ösztönzésére, és a fotóklub hatására rengeteget olvastam, pályázatokon vettem részt, különböző tónusmódosító eljárásokkal próbálkoztam. Ennek később nagy hasznát vettem, amikor zsűriznem kellett, mert ismertem a különböző metódusokat (később, mint fotószövetségi tag, megismerkedtem az új irányzatokkal a külföldi szaklapokból). A kísérletezés egyszerre volt játék és halálosan komoly dolog. Legnagyobb hatással azonban kétségkívül az 1930-as években kialakult, „magyaros iskola” volt rám.”
Markovics Ferenc többek között tagja volt az Amerikai Fotószövetségnek, a Mafilm standfotósaként 54 játékfilm, nemzetközi és televíziós produkció fotózása fűződik a nevéhez. A Magyar Szépmíves Társaság alapítótagja, és híres jazzfotói elismeréséül, a Magyar Jazz Szövetség megalakulásakor a soraiba választotta 1990-ben. Mintegy hatvan képzőművész kiállítási katalógusának, illetve a róluk szóló könyveknek fotóanyagát készítette el. A 60-as évektől jelentek meg írásai fényképészeti kérdésekről és a pályatársakról.
Még életében az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek adta életműve jelentős részét, 11 500 darab fotót, negatívot, diapozitívet, és sok ezret ajándékozott a Semmelweis Egészségügyi Múzeumnak. De még így is hatalmas mennyiségű fotót hagyott hátra, amelynek csak töredékével emlékezünk gazdag és színes pályafutására a Mazel Tovban nyíló emlék-kiállításon, a Zsidó Művészeti Napok rendezésében.
A kiállítás november 29-től december 31-éig, az étterem nyitvatartási idejében ingyenesen látogatható.
KÖSZÖNET Markovics Magdolnának, a művész özvegyének a kiállított fotókért!
A kiállítás Erzsébetváros Önkormányzatának támogatásával, a Zsidó Művészeti Napok és a Mazel Tov rendezésében valósul meg.

Details

Start:
2022, November 29
End:
2022, December 31
Event Category:
Event Tags:

Venue

Mazel Tov
Akácfa utca 47
Budapest, - Magyarország
+ Google Map