Hirdetés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kurátori tárlatvezetés

2019, január 13 @ 15:00 - 17:00 CET

n

Kurátori tárlatvezetés az című, a tranzit.hu-val közös kiállításunkban.

A kiállítás két, egykorú műcsoportból indul ki, és ezeken keresztül mutat rá a Kádár-korszak képzőművészetének párhuzamos jelenségeire. Két meghatározó művészgeneráció összetett viszonyrendszerét vizsgálja, igyekszik feltárni és bemutatni műveik létrejöttének közegét: az eltérő és egyidejűleg létező művészetfogalmakat, az egymással szembenálló pozíciókat, vitákat, és végső soron a hatalom és művészet bonyolult kapcsolatát.
Az időpont mindkét esetben 1971, és ebből kiindulva az 1968–1973 közötti időszak. A Templomtérben olyan művészek munkái láthatók, akik az ötvenes években a szocialista realizmus kívánalmaihoz igazodtak, majd a kultúrpolitika enyhülését követően művészileg továbbléptek, modernizálódni tudtak.
A másik műcsoport, amelyet az Oratóriumban mutatunk be, a második nyilvánossághoz és egy jóval fiatalabb generációhoz kötődik. A hatvanas évek végén jelentkező művésznemzedék számos kísérletet tett arra, hogy bejusson a művészet intézményeibe, mielőtt ezek kudarcai miatt kialakította volna saját félnyilvános intézményeit. Az egyik ilyen kísérlet Beke László 1971-es Elképzelés című felhívásához kapcsolódik. A kiállításon Beke gyűjteménye mellett most először láthatók azok a lapok, melyeket Kovalovszky Márta művészettörténész a székesfehérvári István Király Múzeumba tervezett, de hatósági beavatkozás miatt meg nem valósult Elképzelések-kiállításra gyűjtött össze.
A két mikrotörténeti fókuszú kiállítást egy eseménytörténet kapcsolja össze, mely dokumentumok és eredeti műtárgyak segítségével a korszak (1968–1973) kultúrpolitikája által meghatározott, párhuzamos művészeti történéseit, a projektek közvetlen szellemi kontextusát jeleníti meg.
A két Elképzelés-akció és a múzeum kiállítás- és gyűjteménytörténete, egy épületben két helyszínen bemutatva, ráirányítja a figyelmet az egyidejű, de a történeti emlékezetben markánsan különváló jelenségekre és végső soron a múlt rekonstrukciójának az összetettségére. Erre utal a kiállítás Ernst Blochtól kölcsönzött alcíme, a párhuzamos különidők.
A fiatalabb és az idősebb avantgárd nemzedék közötti egyik legmeghatározóbb összekötő Korniss Dezső volt. Kaszás Tamás képzőművész a múzeum felkérésére újabb ­alternatív
valóságszinteket és értelmezési tartományokat vezet be. Kornissnak az Elképzelés-projekt számára készített Térrács-tervét emeli ki, s a Kiscelli Múzeum udvarán ­létrehozza annak 1:1-es, a képzelet és a megvalósulás határán letáborozó, „félkész” változatát, amit a folyosó ablakaiból felülnézetből is láthatunk.

Kurátorok: Hegyi Dóra, László Zsuzsa, Leposa Zsóka, Róka Enikő, Százados László

Belépőjegy, mellyel a tárlatvezetésen is részt vehet: 1600 Ft / 800 Ft (teljes árú / kedvezményes árú)

https://www.facebook.com/events/287640091897782/

Részletek

Dátum:
2019, január 13
Időpont:
15:00 - 17:00 UTC
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
Honlap:
https://www.facebook.com/events/287640091897782/

Szervező

Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár
E-mail:
noreply@facebookmail.com