Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Kurátori tárlatvezetés Az érzékeny önpusztító. Berekméri Zoltán 100 című kiállításon

February 16 @ 18:00 - 19:00 CET

Kurátori tárlatvezetés Az érzékeny önpusztító. Berekméri Zoltán 100 című kiállításon

2022. február 16., csütörtök 18.00

„A magyar fotográfia történetének egyik legjelentősebb alakja Berekméri Zoltán, aki az 1940-es évektől a ’80-as évek végéig alkotott. Tragikus életének számos pontja ismert és feltárt, azonban sorsának művészetéhez alig van köze: képein egy sajátságos világ bontakozik ki, amelyben a tiszta kompozíció, a fotográfiai hagyományok iránti tisztelet és egy különös „belső monológ” játssza a főszerepet.

A korszak befolyásos fotóművészei segítették pályafutását, mint például a két világháború közti magyar szociofotó meghatározó alakja, Kálmán Kata, aki a világháború után már politikailag is tényezőnek bizonyult. A Petőfi Irodalmi Múzeum fotográfusként húsz évet dolgozott, műtárgyfotókat és reprodukciókat készített, ugyanakkor ezzel párhuzamosan tudatosan építette saját alkotói világát. Az ebben az időszakban készült képein sem látszódnak meg azok a nehézségek, melyeket életének ezen szakaszán átélt: életműve egységes maradt, s még szemléletileg is közel azonos módon és képi világgal fogalmazta meg mondanivalóját a világról.“

Az érzékeny önpusztító. Berekméri Zoltán 100 című kiállításon Baki Péter a kiállítás kurátora vezeti végig a látogatókat. Baki Péter egyetemi docens, a Magyar Fotográfiai Múzeum valamint Mai Manó Ház igazgatója.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – Február 16.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

https://www.maimano.hu/programok/kiallitas-az-erzekeny-onpusztito-berekmeri-zoltan-100

https://www.facebook.com/events/864986341424120/

Details

Date:
February 16
Time:
18:00 - 19:00 CET
Event Categories:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/864986341424120/

Organizer

Mai Manó Ház
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Mai Manó Ház
Nagymező u. 20
Budapest, nincs 1065 Magyarország
+ Google Map