Loading Events

« All Events

Korniss Péter tárlatvezetése a Közvetlen történelem. Juhan Kuus életműve című kiállításon

December 8 @ 18:00 - 19:00 CET

Korniss Péter tárlatvezetése a Közvetlen történelem. Juhan Kuus életműve című kiállításon
2022. december 8., csütörtök, 18.00

„Nem minden fotóriporter olyan szerencsés, mint a Dél-Afrikában dolgozó, észt származású fotográfus, Juhan Kuus. Halála után szülőhazája fővárosában, Tallinban, dokumentarista fotó központ jött létre, amely a nevét viseli, és ahol életművét gondozzák. Ennek a fotóközpontnak a jóvoltából ismerkedhetünk meg Magyarországon is Juhan Kuus munkásságával.

Nagyon fiatalon, már tizenhét évesen fotóriporterként kezdett dolgozni.

Érzékeny és vállalkozó szellemű fotográfus lévén, hamar Dél-Afrikában, az események sűrűjében találta magát, ahol aztán évtizedeket töltött. Tartotta magát a híres Robert Capa mondáshoz, miszerint, ha nem elég jó a képed, nem voltál elég közel. Nos, Juhan Kuus, mint képei tanúsítják, közel volt, sőt életveszélyesen közel, méghozzá azokban az évtizedekben, amikor Afrika déli része izzott és forrongott a faji megkülönböztetés okozta társadalmi feszültségektől.

Juhan Kuus tudta, hogy amit fényképez, az történelem lesz – és hitt a dokumentarista fotó erejében. Igaza lett!

Munkássága páratlan és megrendítő élmény, mint ez a kiállítása a Mai Manó Házban tanúsítja.”

Korniss Péter

Korniss Péter 1937. augusztus 4-én született Kolozsvárott.

Eleinte Henri Cartier-Bresson és André Kertész inspirálta, majd később Leonard Freed, August Sander, Edward S. Curtis és Arnold Newman alkotásai hoztak új elemeket a gondolkodásába. Első egyéni kiállítása külföldön volt, 1972-ben Helsinkiben, a Kluuvi Gallery-ben. Magyarországon az első kiállítását 1974-ben rendezték meg a budapesti Műcsarnokban, a legutóbbit 2017-ben a Magyar Nemzeti Galériában.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas magyar fotográfus több évtizedig a Nők Lapja fotóriportereként és képszerkesztőjeként dolgozott. Munkásságának középpontjában az eltűnőben lévő erdélyi és magyarországi paraszti életmód dokumentarista ábrázolása áll.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – December 8.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

https://www.maimano.hu/programok/kiallitas-kozvetlen-tortenelem-juhan-kuus-eletmuve

https://www.facebook.com/events/661129732055840/

Details

Date:
December 8
Time:
18:00 - 19:00 CET
Event Categories:
,
Event Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/661129732055840/

Organizer

Mai Manó Ház
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Mai Manó Ház
Nagymező u. 20
Budapest, nincs 1065 Magyarország
+ Google Map