Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

! KIÁLTÁS ! Befejezetlen – FreeDoc képek / Csoszó Gabriella – kiállításmegnyitó

március 24 @ 18:00 - 21:00 UTC

CSOSZÓ GABRIELLA FOTÓKIÁLLÍTÁSA
RAJK LÁSZLÓ AKCIONISTA KOMMENTÁRJAIVAL

Megnyitja: FERGE ZSUZSA szociológus

“Amikor a szomszéd országban háború dúl, jelentéktelenné, súlytalanná válnak az itthoni mindennapok problémái, eltörpülnek korábbi aggályaink, félelmeink. Egy éve kezdtem el előkészíteni fotóimból ezt a kiállítást, az elmúlt 12 év aktivista képeiből. Akkor még úgy gondoltam, az idei március elsősorban a közelgő országgyűlési választásokról szól majd, és a kiállítás figyelmeztető kiáltásként, a képek segítségével felidézi, miként építette le a hatalom a hazai demokratikus intézményeket, hogyan korlátozta, szűkítette az alapvető emberi jogokat. Hogyan lett a gyűlöletkeltés a hatalom eszköze a segítségnyújtás helyett.
Aztán minden megváltozott. Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ma már csak ehhez az agresszióhoz képest tudunk megszólalni.
Talán ebben helyzetben megértjük, hogy milyen veszélyes következménye lehet annak, ha hatalomhoz segítünk, majd hosszan hatalomban tartunk egy autoritást. Ez a kiállítás erről is szól.” (Csoszó Gabriella)

A FreeDoc egyfajta társadalmi fotóarchívum, rendhagyó fotóügynökség. Az archívum képei 2010 óta dokumentálják a magyarországi demokratikus fellépéseket, a demokráciáért és az emberi jogokért folytatott küzdelmeket, az elmúlt tizenkét év társadalmi mozgásait, akciókat, tüntetéseket, tiltakozásokat, az alakuló, változó társadalmi kezdeményezéseket, a mozgalmak életét. A FreeDoc létrehozója Csoszó Gabriella fotóművész, a bátorságot, a kiállást, a változtatni akarást, a kétségbeesést, az újrakeretezett demokratikus társadalmi folyamatokat rögzítette, fotóit szabad felhasználásra engedte át a hátrányokat elszenvedő társadalmi csoportoknak és mozgalmaknak. Témái társadalmunk jelenének nagy témái, a szólásszabadság, a rasszizmus, az oktatás, az emlékezetpolitika, a bevándorlás, a hajléktalanság. A kiállításon látható válogatás mögött több, mint háromszáz demonstráció, és több, mint nyolcvanezer felvétel van.

Ez a FreeDoc archívum.

A kiállítás a FreeDoc dokumentálta eseményeken keresztül a rendszerváltás fontos örökségéhez is kapcsolódik. A Beszélő első száma ugyanúgy referencia, mint Rajk László akcionista munkái, rajzai, tüntetési kellékei, frottázsai.
A kiállítás a megnyitó után folyamatosan változik, átalakuló, nem lezárt egység. A dokumentarista-aktivista fotóművész folyamatosan jelen van, követi az eseményeket, kameráján keresztül jelenünk háborús drámája és a hazai választások utáni társadalmi mozgások képei is falra kerülnek majd.
Záróeseményként – a 2022. április 29 – május 1-jei akcionista hétvégén, a Budapesti Tavaszi Fesztivál támogatásával – a jelenlévők Csoszó Gabriella fotóiból és Rajk László frottázsaiból összeállíthatják saját, szubjektív kiállítási katalógusukat is: szabad képekből, szabad lapokon…
CSOSZÓ GABRIELLA
A 2000-es évektől jellemzik munkáját a közelmúlt történelmének társadalmi, politikai kérdései. Fontosabb sorozatai a politikai archívumokkal, illetve a szólásszabadság kérdésével foglalkoztak. Munkái rendszeresen szerepeltek hazai és külföldi kortárs művészeti kiállításokon. Több fontos külföldi, művészeti ösztöndíj nyertese volt New Yorktól Berlinen át Lisszabonig. 2010-től fotóival fontos, de kirekesztett, hátrányt szenvedő társadalmi csoportokat támogat, dokumentálva küzdelmüket. FreeDoc blogja művészeti, társadalmi archívumként is működik.
Aktív tanító, saját fotótanfolyam-rendszert hozott létre 2000-ben (Kontakt Fotóművészeti Kurzusok), ahol fontos szempont a társadalmi érzékenység, tudatosság. Fotózás és aktivizmus tanfolyamon hajléktalan emberek tanulnak együtt nem hajléktalan társaikkal. De tanított segítségre szoruló gyermekeket, roma fiatalokat, hallássérült résztvevőket. Fotográfiát tanít az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékén, és a Közélet Iskolájában, a Budapesti Műszaki Egyetem Szociológia és Kommunikáció szakán. Több részvételi művészeti, társadalmi kutatási program partnere, alkotótársa.
https://www.facebook.com/events/693097048553112/

Részletek

Dátum:
március 24
Időpont:
18:00 - 21:00 UTC
Esemény kategóriák:
, ,
Esemény címkék:
,
https://www.facebook.com/events/693097048553112/

Szervező

Art Department
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Art Department
Paulay Ede u. 19.
Budapest, - 1061 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 30 210 3120