Loading Events

« All Events

kiállítás │ A KONYHA MÁSKÉPP│ HEMZŐ KÁROLY │ Felsőörsi Fotóudvar │Garten Balaton

augusztus 5 - augusztus 15

szabadtéri kiállítás │ A KONYHA MÁSKÉPP│ Hemző Károly │ Felsőörsi Fotóudvar │Garten Balaton
Hemző Károly: A konyha másképp
A Lajos Mari–Hemző Károly szerzőpáros szakácskönyvei 1982 óta közel négymillió példányban keltek el – kevés ilyen sikertörténetet ismerünk a magyar könyvkiadásban. Az eredetileg olasz szakos bölcsész Lajos Mari és a sportfotósként, riporterként, majd képszerkesztőként tevékenykedő, a fotózásban „mindentudó” Hemző Károly a magánéletben is társak voltak, családi vállalkozássá virágoztatott közös projektjükben feladataikat is megosztották egymással. A magyar gasztronómiában mérföldkőnek számító könyvsorozatuk fő újítása az volt, hogy a korábbi, csak szöveges szakácskönyvekkel szemben a 33, 66 és 99 jegyében született kötetek képes illusztrációkkal segítették a megértést, és hozták meg a kedvet egy-egy fogás elkészítéséhez. A Lajos Mari–Hemző Károly által jegyzett kiadványok így a magyar fotótörténetben is kiemelt szereppel bírnak. Sokan közülünk először ezekben a szinte minden magyar háztartásban megtalálható kiadványokban láthattunk először igényes ételfotót. Hemző Károly sokrétű életművében a Lajos Marival közös munka hozadékaként jelentek meg azok a különös, játékos, olykor groteszk csendéletek, amelyek a szakácskönyv-készítés oldalágán jöttek létre. A konyha másképp címmel összefogott, autonóm alkotások közül néhány fel-felbukkant az 1990-es években, a 2015-ös életműkiállításán, valamint a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gasztro Hemző című bemutatóján pedig a legtöbb darab láthatóvá vált. A főzési munkafolyamat során használatba került alapanyagok formájával, textúrájával és színeivel kísérletező fotók a csendélet-ábrázolás művészettörténeti hagyományába illeszkednek, játékossággal, humorral és olykor iróniával viszonyulva a nagy elődök munkáihoz.
• • •
A Felsőörsi Fotóudvar nyitvatartása:
2022. augusztus 5–14.
mindennap 17:00–22:00
Helyszín: 8227 Felsőörs, Szabadság tér 5., Civil Ház
A Felsőörsi Fotóudvar programjaira a belépés ingyenes.
Együttműködő partner: Felsőörs Község Önkormányzata
Kurátor: Mucsi Emese (Capa Központ)
• • •
A kiállítás a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivál programsorozatának része, mely augusztus 5. és 14. között zajlik Lovason, Felsőörsön, Csopakon és Alsóörsön.
• • •
A Garten Balaton 2022. évi eseménysorozata a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt régiós projektje, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és a Nagy Gyula Művészeti Alapítvánnyal együttműködésben valósul meg. Szakmai partner: Capa Központ
• • •
www.capacenter.hu www.gartenbalaton.com
#VeszpremBalaton2023 #VEB2023
https://www.facebook.com/events/524529729361031/

Details

Start:
augusztus 5
End:
augusztus 15
Event Category:
Event Tags:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/524529729361031/

Organizer

Capa Központ
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Civil Ház – Felsőörs
Szabadság tér 5.
Felsőörs, - 8227 Magyarország
+ Google Map