Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Juhász Orsolya: Első kiállítás

2011, október 6 @ 19:00 - 2011, november 6 @ 20:00 CEST

Ingyenes
01.jpg

A test, azon belül is a női meztelenség kezdetektől fogva az egyik legkedveltebb témája a művészetnek. Kenneth Clark Az akt. Tanulmány az eszményi formáról című művében (Corvina Kiadó. Budapest, 1986) arról értekezik, mi a különbség a meztelenség és az akt között.
A test, azon belül is a női meztelenség kezdetektől fogva az egyik legkedveltebb témája a művészetnek. Kenneth Clark Az akt. Tanulmány az eszményi formáról című művében (Corvina Kiadó. Budapest, 1986) arról értekezik, mi a különbség a meztelenség és az akt között. Az ő terminológiája szerint azt nevezhetjük aktnak, amely alkotás a saját korának elvárásai szerint ideologizáltan, a valóságtól elemelten ábrázolja a női testet, vagyis: “Ha az akt úgy van kidolgozva, hogy a szemlélőben anyagi tárgyához illő gondolatokat vagy vágyakat ébreszt, az rossz művészet és hamis erkölcs.” Persze ez esetben eljuthatunk a fotográfia és a valóság viszonyának sokat taglalt kérdéséhez is, az azonban már evidencia, hogy a művészetben ábrázolt tárgyakra és helyzetekre másként reagálunk, mint az életben ugyanezen tárgyakra és helyzetekre.

Juhász Orsolya képein egy női testnek furcsa torzóit láthatjuk. Ezek a képek a felfedezés izgalmával készültek, mely izgalom nem a másik, a modell testének, meztelenségének szól, hanem magának a műfajnak, az aktfotografálásának. Szépen megfogalmazott fekete-fehér képek, amelyeken a test nem erotikus objekt, hanem a fény által rajzolt formák örömteli egysége. A fiatal fotográfus első önálló kiállítása a klasszikus fotográfia nyelvezetét, eszköztárát használva mutatja meg gondolkodását, jelenlegi elképzeléseit a műfajról.

Gőbölyös Luca, a kiállítás kurátora

A fotográfusok állami ösztöndíját a magyar fotóművészet egyik kiemelkedő mesteréről, Pécsi Józsefről (1889-1956) nevezték el. Pécsi József neve ma már ismerősen hangzik, hiszen a róla elnevezett ösztöndíj segítségével több, mint 100 fiatal fotográfus részesült eddig alkotói támogatásban. 2011-ben a Mai Manó Ház az ösztöndíj fennállásának 20. évfordulójára Pécsi József egykor és ma címmel pályázatot hirdetett. A pályázat célja olyan parafrázis(ok) készítése volt, melyek Pécsi József műveit újraértelmezik, tovább gondolják, reflektálnak az eredeti művekre, azok gondolatiságára, korára, technikájára, alkotójára. Az első helyezett díja egy önálló kiállítás volt a Mai Manó Galériában, melyet Juhász Orsolya nyert el A csábító című alkotásáért, Pécsi József Terített asztal című műve alapján.

Részletek

Kezdés:
2011, október 6 @ 19:00 CEST
Vége:
2011, november 6 @ 20:00 CEST
Összeg:
Ingyenes
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
, ,