szombat, szeptember 25, 2021
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Jó éve volt a gólyatöcsöknek

június 1 @ 08:00 - július 31 @ 17:00 CEST

” Rendkívül sikeres költési szezont tudhatnak maguk mögött a gólyatöcsök a Körös–Maros Nemzeti Parkban.

A régi elnevezés, a széki gólya nagyon is megállja a helyét a gólyatöcs esetében, hiszen hosszú csőrével, rendkívül hosszú piros lábával és fekete-fehér tollazatával valóban, mintha egy miniatürizált gólya állna előttünk. Ez a kecses madár pedig idén a Körös–Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehér-tó részterületén kiemelkedő költési időszakot zárt – olvasható a nemzetipark-igazgatóság honlapján.

Mint írják, ahogy az más nyarakon is általában lenni szokott, a kardoskúti Fehér-tó július közepére teljesen kiszáradt. A környéken azonban akadnak még vizes élőhelyek, ahol a partimadarak vízre és egyúttal táplálékra is találnak. Ilyen a Fecskési-mocsár és a Kis-Sóstó, ahol most koncentráltan vannak jelen a bíbicek, gólyatöcsök, cankófélék, kis és nagy pólingok, gulipánok.

A gólyatöcsök esetében idén a szokásosnál jóval népesebb a szaporulat, mint a tavalyi időszakban. A párok tavasszal ideális körülményeket találtak itt a költéshez, s legalább 20 pár sikeresen fel is nevelte fiókáit. A fiatal madarak többsége már kirepült, de vannak még röpképtelen fiókák is, melyek valószínűleg pótköltésből származnak. (…) ”

FOTÓ: PALCSEK ISTVÁN SZILÁRD / KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG

 

Részletek

Kezdés:
június 1 @ 08:00 CEST
Vége:
július 31 @ 17:00 CEST
Esemény kategória:
https://www.turistamagazin.hu/hir/jo-eve-volt-a-golyatocsoknek

Szervező

Turista Magazin

Helyszín

Magyarország
Clark Ádám tér 1.
Budapest, 1013 Magyarország
+ Google Térkép