Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

JANKOVSZKY GYÖRGY- Képek egy kötözött világról / megnyitó

május 16 @ 18:00 - 21:00 CEST

Képek egy kötözött világról
A kiállítás célja bemutatni Jankovszky György (1946-2020), a magyar késő-avantgárd fotóművészet megkerülhetetlen alakjának munkásságát. Jankovszky sajátos hangú úttörője volt a konceptuális fotóművészetnek. Ennek alátámasztására álljon itt egy 1976-os fotókiállításáról írt kritika (Új Tükör, 1976) részlete, miszerint a fotográfus „(s)zenvtelen expozíciói a maguk köznapiságával, magától értetődésével válnak elidegenítővé. (…) Jankovszky fotói azonban többnyire egyszerűen unalmasak, szinte az az érzésünk, mintha a fényképészt sem túlságosan érdekelné az egész.” Bírálatnak szánták, parádés dicséret lett belőle.
A művész 1981-től a nonfiguratív képek, különféle sorozatok és a Mail Art mozgalom felé fordult. A postai bélyegeken újrahasznosított önarcképei a kortársai szerint a világon egyedülálló munkák. Ebből a korból idézzük a jelentős művészettörténész, P. Szabó Ernő elemzését: „Jankovszky György például Időfaktor című munkáján az expozíciós időre bízza, hogy megmutatja-e vagy eltünteti a teljes valóságot. Ez a kép azt jelzi: tulajdonképpen azt szeretnénk tudni, ami a nyilvánvaló tényeken túl létezik, aminek köszönhetően egyszer csak valami — én, nem más — ténnyé válik.” (Magyar Ifjúság, 1982).
Kiszínezett fekete-fehér felvételekből álló Víkendházak sorozata idővel a nyolcvanas évek magyarországi helyzetének metaforájává alakult át. Jankovszky újítás és kísérletezés iránt érzett elhivatottságáról mindennél többet mond az a tény, hogy a ‘80-as évek végén tudatosan abbahagyta a fotózást, mivel nem érezte, hogy képes lenne a megújulásra.
A kiállítást megnyitja Tímár Péter fotográfus.
https://www.facebook.com/events/519264983205314/

Részletek

Dátum:
május 16
Időpont:
18:00 - 21:00 CEST
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
Honlap:
https://www.facebook.com/events/519264983205314/

Szervező

Foton Galéria
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Foton Galéria
Képíró utca 6.
Budapest, - 1053 Magyarország
+ Google Térkép