Loading Events

« All Events

J. NAGY ANDRÁS: FELTÁRULÓ VÁROS II. című kiállítása

2022, December 8 - 2023, February 4

2022. december 08-tól látható J. NAGY ANDRÁS: FELTÁRULÓ VÁROS II. című kiállítása 2023. február 04-ig, a megszokott nyitvatartási időben (kedd-péntek: 14.00-18.30, szombat: 11.00-14.00)
A gyerekkorát Dél-Bronx-ban és Dél Brooklynban töltő fotós nomád évek hosszú sorát tudhatja maga mögött: bár Magyarországon született, már nyolc évesen az USÁ-ban graffitikről készített felvételeket , majd más kontinenseken készült fotói múlandó tereket, utcákat, parkokat, tömegközlekedési eszközökön utazókat, aluljárókat és ott áthaladókat dokumentálnak. Felvételei a terek poétikus pillanatait és az ott jelen lévők létének összefüggéseit és ellentmondásait is megmutatják.
A rideg városi terekben létező, a saját otthonukba visszahúzódni nem tudók vagy épp a kapitalizmust mozgásban tartani látszók sérülékenysége mellett J. Nagy fotói jelenlétük intenzitását s intenzív gesztusait úgy képesek megmutatni, hogy sok esetben a városi tér időn túli főszereplőiként, mitologikus alakokként vagy szinte megtestesült szellemekként jelennek meg.
E karakterek nem drámai figurák, hanem a jelen realitásában élők, akiknek megjelenítésére intimitás és átmenetiség egyaránt jellemző.
Ezáltal, s a periférikus tereknek az avantgárd fotó strukturáltságára emlékeztető megoldásaival, s gyakran mellékesnek tűnő feliratokkal J. Nagy olyan elbeszélő formát hoz létre, amely által a néző is a helyzet részesévé válik, egy pillanatnyi, ugyanakkor időn átívelő városi lét megtapasztalójává is.

Details

Start:
2022, December 8
End:
February 4
Event Categories:
,

Venue

Magyarország
Clark Ádám tér 1.
Budapest, 1013 Magyarország
+ Google Map