Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Irodalomterápiás fotókiállítás a büntetlen bántalmazásokról

2022, November 17 - 2023, January 1

PATYI PHOTOGRAPHY
X
KORTÁRSAKTÓL KORTÁRSAKNAK
IRODALOMTERÁPIÁS FOTÓKIÁLLÍTÁS
A BÜNTETLEN BÁNTALMAZÁSOKRÓL

A kiállító: Patyi Zsófia, fotográfus.
A kiállítást megnyitja: Varga Vera, iskolapszichológus.
A megnyitó-beszélgetést egy, a témakörhöz kapcsolódó projektbemutató előadás követi “Erre sem vagy képes…” címmel, a KORTÁRSAKTÓL KORTÁRSAKNAK joghallgatói szerveződés közreműködésével.

A megnyitó kezdete: 2022. november 17. 17.00 óra, Kapca Café&Bistro

A kiállítás a Tisza Kata MOST c. kötetén alapuló, korábbi, “És békét kötök vele.” c. kiállítás egyes, a bántalmazás sokszínű formáira utaló szegmenseit összegzi és tárja a néző elé.
Hétköznapi, bántó, bántalmazó, megalázó, az emberi méltóságot sértő helyzetek, amelyeknek nem kellene hétköznapinak lenniük, mégis köztünk élnek és természetesen hatnak.
Büntetlen bántalmazásként aposztrofálható szituációk, amelyek ellen a jognak nincs eszköze, vagy ha van is, nem hatékony – ennek felelőssége azonban nem csak a jogrendszeré, de a társadalomé, és benne az egyéné is.
A kiállítás megállítótáblái, Patyi Zsófia fotói és Tisza Kata idézetei emlékeztetőül szolgálnak mindenki számára: hogy melyek azok a helyzetek, amelyekkel találkozva mi magunk is közbeléphetnénk, vagy mélyebbre hatolva: melyek azok a bántalmazó helyzetek, amelyeket mi magunk generálunk észrevétlen, szokásból, örökségből, traumából, szeretetlenségből.

A kiállítás az önreflexióban bízik, az idézetek és fotók egysége azért jött létre, hogy a befogadó közönség ne csak lássa, de nézze a kiállítást, benne fedezze fel a környezetét, és önmagát. És cselekedjen.

A fenti célt szolgálja a kiállításmegnyitó előadás is, amely a joghallgatókból álló KORTÁRSAKTÓL KORTÁRSAKNAK csoport tolmácsolásában hívja fel a figyelmet a büntetlen bántalmazásokra, a társadalmi felelősségre, és a megoldásra: a megfelelő edukációra.

Patyi Photography X Kortársaktól Kortársaknak – Irodalomterápiás fotókiállítását a fenti csoport bevont szakértője, Varga Vera iskolapszcighológus nyitja meg 2022. november 17-én 17 órakor Kapca Café&Bistroban.

A ~ egy órás megnyitóelőadást kötetlen tárlatvezetés követi. A kiállítás 2022. végéig tekinthető meg, a program az Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül jött létre.

***
Patyi Zsófia a Szegedi Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát 2015-ben, jelenleg is az Állam- és Jogtudományi Karon dolgozik egyetemi tanársegédként, emellett 2021 óta az SZTE Oktatási Igazgatóságának munkatársa, valamint több közösségépítő civil projekt ötletgazdája és koordinátora.
A fotózás, mint önkifejezési mód 2012 óta játszik jelentős szerepet életében, Patyi Photography néven futó munkásságában leginkább családi, esküvői és a néptánc világából származó dokumentarista, értékmentő albumokat találhatunk, korábbi kiállításai is ezek mentén szerveződtek (Kelet felé egy rokon nép lakik…, 2018-2019. Legkedvesebb képeim, 2020. ‘És békét kötök vele…’, 2021.)
Fotográfus végzettségét 2019-ben szerezte meg, a bántalmazás, traumafeldolgozás témakörei Tisza Kata műveinek megismerése óta aktívan foglalkoztatják. Nem szeret magáról E/3-ban beszélni.

https://www.facebook.com/events/1306799563483994/

Details

Start:
2022, November 17
End:
January 1
Event Category:
Event Tags:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/1306799563483994/

Organizer

Patyi Photography
Email:
noreply@facebookmail.com