Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

I. FotoKlikk Fotós Akadémia : Fókuszban? A Természet!

május 14 @ 09:00 - 19:00 CEST

Az FFA szakmai napok tematikus koncepciójának alapja az ember és a különböző (természetes, épített, társadalmi, stb.) környezetek ábrázolása a fotográfia eszközeivel, melynek során szeretnénk kiszakadni a sematizált keretek közül, a fotográfiát egymástól szigorúan elkülönülő területekre (természetfotó, street fotó, divatfotó, portréfotó, szociofotó, sajtófotó, stb.) osztó, kategorizáló, zárt gondolkodásmódból és teret adni a témaközpontú, valósághoz alkalmazkodó, a megszokott és berögzült kategóriákon átívelő, határokat elmosó megközelítésnek.

Mitől más, mint a többi fotós rendezvény? Miért hiánypótló?
– újszerű, modern, a jelenlegi oktatási rendszerből hiányzó, kategóriákon átívelő megközelítése a témakörnek
– minden előadó szakmai körökben is ismert és elismert fotográfus, az előadásokat követő beszélgetéseket pedig hasonlóan ismert és elismert moderátorok vezetik
– élő és interaktív előadások, beszélgetések
– fotós körökben jól ismert, hiteles szervező (FotoKlikk)
– színvonalas, profi stúdióban készülő adás
– a rendezvényhelyszín egy profi rendezvényplatform
– érdekes kísérőprogramok
– ingyenes bemutatkozási lehetőség fotós közösségek és oktatási intézmények számára
– számos megjelenési lehetőség szponzorok számára

Ízelítő a programból:
1. szekció: Rejtőzködő természet: meglátni és megmutatni
A szekció előadói számára a természetfotózás nem csupán hobbi, hanem életforma: mindannyian a mások számára láthatatlan pillanatok szerelmesei.
Határtalan elhivatottsággal képesek, az elemekkel dacolva is, megvalósítani bármely, általuk elképzelt fotót. Terveznek, de mindig készen állnak elkapni a természet adta lehetőségeket, megörökíteni a váratlant.
Kreativitásuk mellett komoly szakmai tudásuk, a mindenkori fotográfiai technikák használata, ill. az etológiai és biológiai sajátosságok ismerete kiemelt fontosságú a képeik elkészítéséhez.
Az előadásokból betekintést kapunk a kihívások között született, saját erőből létrehozott képek világába és számos tippet kapunk arra, miként mutassuk be a természet ajándékait a legapróbb rovaroktól a monumentális tájakig.
2. szekció: „Kevesebb embert!” – ökológiai irányok
A klasszikus magyar természetfotózásban szabály volt, hogy az ember (és hatása), amennyire csak lehet, maradjon ki a fotóból. Mutassuk az „érintetlen” természetet. Ám az egyre gyorsabb környezeti változások szinte kikövetelték az ökológiai témákat a fotográfiában. Úgy látszik, manapság a fotográfusok különféle megközelítésekben, eszközökkel, műfajokban, de azonos aggodalommal és elkötelezettséggel vizsgálják a mindent és mindenkit érintő ökológiai jelenségeket. Ezekből mutatunk három irányt.
3. szekció: Asztrotájkép – amikor az ég és a Föld összeér
Az asztrotájképek hazai karrierje a 2009-ben a Magyar Nemzeti Múzeumban megszervezett „The World at Night” kiállítással vette kezdetét. A TWAN-projekt pazar felvételeit egymás mellett állva csodálta az országosan ismert és népszerű geológus, valamint az asztronómia kultúrtörténetet is jól ismerő csillagász. Az ég és a Föld összeért. A TWAN magyarországi premierjének estéjén ugyanakkor igen kevesen jósoltak ekkora sikert és jövőt az úttörő kezdeményezésnek. Lassan másfél évtized múltával azonban nemhogy meghonosodott az asztrotájképek készítése, hanem a természet- és asztrofotósok egyik kedvelt irányzatává vált.
A fotótechnikai-terület három jól ismert szakértőjének-művelőjének részvételével szervezett asztrotájkép-szekcióban igyekszünk minden oldalról megvilágítani mindazt, amit a témáról tudunk és a téma művelése során tudni illik. Milyen fotós felszerelés elvárt és ajánlott? Melyek azok a földi és csillagászati objektumok, amelyekre érdemes „lőni”? Hol van a jó ízlés határa, mikor válik természetellenessé egy asztrotájkép? Merre vannak az azok a hazai csillagoségbolt-parkok, ahol a legalacsonyabb fényszennyezés, így legoptimálisabbak a fényképezési körülmények? Milyen hazai szervezetek tömörítik asztrotájkép-fotósainkat?
4. szekció: Lencsevégen a törékeny egyensúly – extrémsportok a természettel harmóniában
A szekció mindhárom előadója szenvedélyes utazó, akik fontosnak tartják, hogy fotók által rögzítsék azokat az élményeket, felfedezéseket, amelyeket megtapasztalnak. Képanyagaik lenyűgözőek, inspirálóak, átélhetővé teszik a természetközeli létezés harmóniáját. Az előadásaik során bepillanthatunk a kulisszatitkokba, megtudhatjuk mi ad motivációt számukra, hogyan lehet extrém körülmények között fotózni, és mi az az erő, amely újabb és újabb kalandokra hívja őket.
5. szekció: Történetmesélés
Képek egymásutánjával, szavak nélkül mesélni. Állókockák sorából filmet forgatni. Két dimenzióban kibontani a három dimenziót – egy negyedikkel: az idővel. Az állókép is mozgókép, ha kellően erős. De mitől lesz fotósztori a fotósztori? Mitől más az egyik kép, mint a másik, és mi kötheti össze őket? Mitől válik történetté a képek egymásutánja? Beszélgessünk erről kicsit, mert rettentő izgalmas!
https://www.facebook.com/events/495347418964293/

A program részletei megtekinthetők itt.

Jegyek vásárolhatók az alábbi képekre bökve:

Részletek

Dátum:
május 14
Időpont:
09:00 - 19:00 CEST
Esemény kategóriák:
, , ,
https://www.facebook.com/events/495347418964293/

Helyszín

Online