szombat, július 31, 2021
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Elhalasztva! Himmel und Hölle / Gőbölyös Luca kiállítása

2020, március 24 @ 18:00 - 2020, április 19 @ 23:00 CET

Gőbölyös Luca kiállítása
Fészek Művészklub Herman-terem
Megnyitó: 2020. március 24. kedd, 18:00
A kiállítás 2020. április 19-ig látogatható.
Minden érdeklődőt szeretettel várok!
Gőbölyös Luca munkáit személyes élettörténetéből kibontakozó, általános érvényű, többnyire társadalomkritikai hangvétel jellemzi. Legutóbbi éveinek Németországban megélt élményei és tapasztalatai épültek be mostani munkájába. Az ismert propagandisztikus és tendenciózus, hangulatkeltő értelmézésektől függetlenül reflektál a többségi társadalomtól elszigetelt, általa megtapasztalt idegenség, és a tömeges háborús menekültlét sajátosságaira. A munka címe németül: Menny és Pokol, – ami ugyanakkor német nyelven ugróiskolát is jelent.
A kiállítótér padlóján sematikusan leegyszerűsített térképen a nagy menekültközpontok, Törökország és Görögország startmezőként jelennek meg. A megengedhetetlen, elfogadhatatlan menekültpolitikát folytató Magyarország képezi a pokol állomásait, míg a vágyott mennyország a cél(állomás): Németország.
Sem a menny, sem a pokol nem önkéntes vállalás, ahogy egy féllábon végigjárt ugróiskola az. Kíméletlen különbség, hogy a klasszikus játékban hiba esetén legalább a startmezőn az út újrakezdhető, míg a menekült lét nem biztos, hogy ad további esélyt. A videón maga az otthontalanságot, be nem tagozottságot frissen megélt, a történelmi léptékű folyamatot empátiával követő (fehér, európai, középosztálybeli, keresztény, nő) művész ugrálja végig az ugróiskola állomásait. A világra gyanútlan kíváncsisággal forduló kislányos játék és az ismert, valóságos meneküléstörténetek kíméletlensége kontrasztot alkotnak. A rituális előrejutási kísérlet arra figyelmeztet: ma a “mások”, a “nemmi”, az “ők” a világpolitika kárvallotjai vannak soron, ám ugyanez holnap megfordulhat: bármelyikünk, bármikor földönfutóvá lehet.
Bojár Iván András
https://www.facebook.com/events/205015647280854/

Részletek

Kezdés:
2020, március 24 @ 18:00 UTC
Vége:
2020, április 19 @ 23:00 UTC
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
View Esemény Website

Szervező

Luca Gobolyos
E-mail:
noreply@facebookmail.com