szombat, szeptember 18, 2021
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

GERHES GÁBOR: DER PLAN.

június 15 @ 08:00 - augusztus 22 @ 17:00 CEST

GERHES GÁBOR: DER PLAN.

Gerhes Gábor Der Plan. című kiállítása a képzőművész utóbbi harminc évben készült fotóalapú munkáit mutatja be. Gerhes művészetének fókuszában szinte a kezdetektől a képi reprezentáció áll. Alkotásainak visszatérő témája a nyelv és annak kapcsolata a vizualitással. Az alkotó komplex vizuális rendszerekben gondolkodik, művei között sok fotóalapú munkát találunk, melyek ugyanakkor túlmutatnak a fotográfia megszokott formanyelvén.

Der Plan. szándéka szerint az alkotói gondolkodás és a praxis sokféle formában megjelenő, mégis egy irányba tartó alakváltozásait követi végig. Gerhes korai műveiben, megrendezett fotóin – melyeknek önmaga is gyakori szereplője – hétköznapi, banálisnak tűnő jelenetek és tárgyak keverednek a magas- és a tömegkultúra eszköz- és fogalmi készleteivel. Művészetének egyik alapvető fogása a gyanú folyamatos felkeltése, a művek és a valóság közötti viszony referencialitásának megkérdőjelezése és kibillentése.

A 2010-es évektől született, sötétebb tónusú művei elsősorban a transzkulturális jelenségekre, a nemzeti identitásra és a kollektív tudatra fókuszálnak. Középpontjukban a konstrukció, rekonstrukció, valamint a reprezentáció összetettebb jelenségei állnak. Ide sorolható az összeesküvés-elméleteket és a titkos társaságokhoz köthető rituálékat vizsgáló, a Trafó Galériában bemutatott Neue Ordnung című kiállítása, vagy az egyes hatalmi gyakorlatokat kritikusan szemlélő, 2015-ben a Capa Központban megrendezett Jelentésfelügyelet is. Gerhes legújabb, folyamatosan bővülő munkája egy „tudományos metaforákat” formáló, nagyszabású képes enciklopédia-projekt, mely jelenünk ismeret-fogalmai és bizonyosságai talajvesztettségével foglalkozik Atlas címmel.

Hogyan változott e művek nyelvi regisztere, milyen formai átalakulásoknak, sűrűsödéseknek lehetünk szemtanúi, és milyen kapcsolódási pontok bukkanhatnak fel Gerhes Gábor pályafutásának három évtizede alatt? A Mai Manó Házban 2021 nyarán megrendezendő kiállítás ennek az összetett alkotói gondolkodásnak a bemutatására vállalkozik, melyet ilyen formában első alkalommal láthatunk.

Gerhes Gábor (1962-) Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, egyetemi oktató, az MTA Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja. 2006 és 2015 között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média design szakán, 2010-től a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia szakán óraadó tanár. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület egykori alelnöke. A Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Intermédia szakosztályának tagja. Tevékenységét számos ösztöndíjjal, a Soros Alapítvány ösztöndíjával, a Művelődési Minisztérium Eötvös Alapítvány ösztöndíjával, Derkovits-ösztöndíjjal, Munkácsy- és további számos díjjal ismerték el. 2004 és 2005 között francia állami alkotói ösztöndíjat kapott a párizsi Recollettes-ba, 2006-ban a Kulturkontakt meghívására Bécsben volt ösztöndíjas. 2017–19 között a Magyar Fotóművészek Szövetsége fotográfiai ösztöndíj zsűrijének tagja, 2017–18-ban a Robert Capa Fotográfiai Nagydíj nemzetközi zsűrijének tagja, majd elnöke volt.

Munkáit olyan hazai intézményi gyűjtemények őrzik mint a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum, a dunaújvárosi Modern Művészetért Közalapítvány (ICA-D), a debreceni MODEM, a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a Vintage Galéria és a KOGART Alapítvány.

Művei megtalálhatóak olyan magángyűjteményekben mint az Irokéz gyűjtemény, a Somlói-Spengler gyűjtemény, külföldön a svájci H. Ringier gyűjteményben és a Kunsthaus Glarusban, valamint az egyik legnagyobb vállalati fotógyűjteményben: a németországi Stiftung DZ Bank AG – Frankfurt am Main gyűjteményében. A művészt Magyarországon az acb Galéria képviseli.

Forrás

Részletek

Kezdés:
június 15 @ 08:00 CEST
Vége:
augusztus 22 @ 17:00 CEST
Esemény kategória:
https://www.maimano.hu/programok/kiallitas-gerhes-gabor-der-plan

Helyszín

Magyarország
Clark Ádám tér 1.
Budapest, 1013 Magyarország
+ Google Térkép