Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Gadó Flóra záró tárlatvezetése az Ergy Landau, Budapest – Párizs, 1896 – 1967 című kiállításon

May 14 @ 16:00 - 17:00 CEST

Gadó Flóra záró tárlatvezetése az Ergy Landau, Budapest – Párizs, 1896 – 1967 című kiállításon

2023. május 14., vasárnap, 16.00

„Ergy Landau egyike azon emigráns magyar nőknek, akinek lehetősége volt tanulni – méghozzá fotográfiát – és Párizsban, mint emancipálódott és független művész tudott érvényesülni a huszadik század első felében. Fő érdeklődési köréhez olyan, sokáig mellőzöttnek tekintett témák tartoztak, mint a szabadidős tevékenységek vagy a hétköznapok dokumentálása, illetve a gyerekfényképezés és az állatok ábrázolása. Mégis, ezek mögött az „ártatlan” témák mögött érdemes megvizsgálni, hogy mit jelentett például a női test megörökítése az első világháború után, hogyan csapódnak le a párizsi mindennapokat ábrázoló jelenetekben a második világháború lenyomatai vagy milyen újfajta érzékenység figyelhető meg abban, ahogy Landau közvetlen környezete felé fordul. Hogyan értelmezhető Landau munkássága a kortárs fotóművészet feminista nézőpontja felől, ami a modellekkel való kapcsolatát és az asszisztenseivel való együttdolgozást érinti, illetve a körülötte lévő világ ábrázolását miként olvashatjuk egy mai értelemben vett empatikus és szolidáris tekintet megnyilvánulásaként? És hogyan alakulnak át fotói, amikor alkalmazott területen, magazinokban és könyvekben jelennek meg? A tárlatvezetés során ezen szempontok mentén emelek ki fontosabb munkákat a kiállításról valamint hozom párhuzamba kortárs alkotók életművével Ergy Landau fotóművészetét. “

Gadó Flóra

Gadó Flóra kurátor, kutató és kritikus 2018 óta a BTM – Budapest Galéria kurátora. 2021-ben szerezte meg doktori fokozatatát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Film, Média és Kultúraelmélet Doktori Iskolájában. Számos kiállítást kurált Magyarországon és a régióban, többek között a brno-i TIC Gallery-ben, a pozsonyi Julius Koller Society-ben valamintz OFF-Biennále Budapest keretében. Az elmúlt években több kurátori rezidenciaprogramon vett részt, mint amilyen a MeetFactory (Prága), a Brno House of Arts vagy az East Art Mags program műkritikusoknak Romániában és Lengyelországban. 2016 és 2019 között a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület alelnöke volt. Jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetemen óraadó, a Café Bábel folyóirat egyik szerkesztője és a University of Bergen Curatorial Practice programjának résztvevője.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – május 14.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A tárlatvezetésen a regisztrált látogatók a kiállításra szóló, aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

https://www.maimano.hu/programok/kiallitas-ergy-landau-budapest-parizs-1896-1967

https://www.facebook.com/events/758753639296984/

Details

Date:
May 14
Time:
16:00 - 17:00 CEST
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/758753639296984/

Organizer

Mai Manó Ház
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Mai Manó Ház
Nagymező u. 20
Budapest, nincs 1065 Magyarország
+ Google Map