Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Gábler Vilmos fotóművész alkotásainak kiállításmegnyitója

február 16 @ 16:00 - 17:00 CET

Igazi időutazásra hívja az érdeklődőket ez a fotókiállítás: a nagyrészt 20. század eleji képekből álló tárlat bepillantást ad az idén várossá nyilvánításának 100. évfordulóját ünneplő Salgótarján akkori életébe. A kiállítás a Dornyay Béla Múzeum gyűjteményéből került kiválogatásra.

Megnyitó: 2022. február 16 (szerda) 16:00 óra

Helyszín: József Attila Művelődési Központ, Salgótarján

A kiállítást megnyitja: Dr. Fodor Miklós, A Dornyai Béla Múzeum igazgatóhelyettes, osztályvezető, történész

Közreműködnek: Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola növendékei

“Gábler Vilmos legelső ismert fényképe 1903-ból származik. A fényképezés minden munkafázisát maga végezte, így az előhívást, a nagyítást, valamint a reprodukciót is. Negatív fényképei fényérzékeny anyaggal bevont üveglemezeken, valamint kisebb részben nitrát filmeken maradtak meg.

Fényképeinek tematikája kezdetben az otthon, a család, barátainak és kollégáinak köre volt. Az 1910-1920-as években egyre többször mozdul ki a „rimai világból”, de kedvelt témája marad az acélgyár és Salgóbánya. Utolsó éveiben bekapcsolódott a Dornyay Béla által írt “Salgótarján és a Karancs-Medves vidék részletes kalauza” című könyv munkálataiba.”

Fényképei Salgótarján helytörténetének, az RMSV Rt. vállalattörténetének, valamint az ott dolgozó tisztviselőréteg életmód történetének kimagasló jelentőségű képi dokumentumai. Sok fényképe fotótechnikai szempontból is kiváló mestermunka.”

Forrás: Dornyai Béla Múzeum

Helyszín

József Attila Művelődési- és Konferenciaközpont
Főtér 5.
Salgótarján, 3100 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
(06 32) 310 503
View Helyszín Website