Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Fridvalszki Márk: Szellemek találkozása | Megnyitó

július 30 @ 17:00 - 20:00 CEST

Fridvalszki Márk: Szellemek találkozása
A megnyitó időpontja 2022. július 30. szombat, 17:00 óra
Helyszín: IKON – Szentendrei Képtár, Fő tér 2-5.
A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Szabó Bálint, zenész, interdiszciplináris kutató
Közreműködik: Hock Ernő, jazz zenész
A kiállítás 2022. július 31. – szeptember 18., csütörtöktől vasárnapig 10-18 óra között látogatható.
Kurátor: Muladi Brigitta
Fridvalszki Márk Berlinben élő és alkotó képzőművész, a Bécsi Iparművészeti Egyetemen kezdte tanulmányait, majd 2011-ben a Képzőművészeti Akadémián diplomázott, később Lipcsében posztgraduális mesterképzésen vett részt. 2014 óta a Technologie und das Unheimliche (Technológia és a Kísérteties) nevet viselő kiadói projekt és művészeti kollektíva alapítója és grafikus szerkesztője. Zemlényi-Kovács Barnabás, a művésszel évek óta együttműködő teoretikus interpretációjában Fridvalszki Márk alkotói módszere egyfajta „archeo-futurológia”, az elveszett jövők, modernista víziók szónikus és vizuális maradványainak következetes feltárása egy jövő utáni, időtlen korban. Kollázs-szerűen építkező alkotói gyakorlata a késő modernizmus formakészletéből, a kora 90-es évek szubkultúráiból és ezek utópikus pillanatainak szellemiségéből merítkező erőket kívánja aktiválni.
Jelen kiállításon a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményében kiemelt helyet elfoglaló, a tér falain megjelenő Barcsay Jenő, Deim Pál, Gy. Molnár István, Korniss Dezső, Vajda Júlia inspiráló művészi magatartása, már toposszá, ikonikussá vált kozmikus képi motívumai közvetetten idéződnek meg Fridvalszki munkáiban. A Képtárban a művész legutóbb készült festményei, a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből válogatott munkák, és egy, a múzeummal közösen készített szitanyomat sorozat kerül bemutatásra, a Fridvalszki személyes védjegyévé vált murális alkotások és hanginstalláció társaságában.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
https://www.facebook.com/events/787173745774146/

Details

Date:
július 30
Time:
17:00 - 20:00 CEST
Event Categories:
,
Event Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/787173745774146/

Organizer

Ferenczy Múzeumi Centrum
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

IKON – Szentendrei Képtár
Fő tér 2-5.
Szentendre, - Magyarország
+ Google Map