Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Fotóriporteri Életműdíj 2023 – Németh György

September 28 @ 18:00 - 21:00 CEST

Fotóriporteri Életműdíj 2023 – Németh György

Fotóriporteri Életműdíj 2023 – Németh György

2023. szeptember 28-án, csütörtökön, 18 órától a Capa Központ által 2018-ban alapított Fotóriporteri Életműdíj idei nyertesével, Németh György fotográfussal beszélget Kincses Károly fotómuzeológus.

Németh György az MTI fotóriportereként több évtizeden keresztül tudósított képeivel a Csongrád-megyei eseményekről. Ott volt mindenhol, ahol történt valami, jött ment, meg sem állt. A napi- és hetilapok kérésére külön munkákat is elvégzett, és ezt tette mindig magas színvonalon, az adott médium igényei szerint, kilépve a hírügynökségi sémákból.

Rengeteg tanulás és megfigyelés van a jelentős életmű mögött. A fotóriporteri tevékenységén kívül Németh György nevéhez szorosan hozzátartozik elmélyült, jelentős fotódokumentarista munkássága is. Egyszerűen, a természetes fényeket és a természetes mozdulatokat, a „valóságot” fotózta. Olyan fotográfiákat készített, amelyek segítenek tovább gondolni a történeteket, vagy ahogy ő fogalmazott, olyan képeket készített, amelyek tovább mozognak. A lét és az elmúlás pillanatai érdeklik: ami éppen van. Számára a fotózás a világ megismerését és a világon való elgondolkodást jelenti. Németh György így fogalmaz: „Ha felemelsz egy gépet, gyakorlatilag bekeretezed a világ egy részét egy bizonyos pillanatában. Szó szerint ellopod, kiválasztod, márpedig, ha választ az ember, akkor gondolkodik.”

Keleti Éva fotográfus mondta Németh György képeiről: „Képek a végtelenről, emberekről, akik a semmi világában élnek, az útról, amit mindenkinek végig kell járni, a magányról és társtalanságról. Békéről és megnyugvásról. Emberekről, akik még tudnak mosolyogni, vidámak és komorak, fiatalok és öregek, mindnyájunk útjairól. Keresztekről és keresztjeinkről, rólunk, emberekről… Mert Egy az Isten. A hitről, tájainkról, miénkről, távoli országokról, mindez a látó ember szemével.”

Életrajz
Németh György Szegeden élő fotográfus, grafikus, karikaturista és tanár. De volt asztalos, autószerelő, lakodalmi fényképész is. Fiatalon a Szegedi Fotóklub KONTAKT alkotócsoport tagja volt. Amatőrként mindig profi szeretett volna lenni, és az is lett: 1990-2010 között dolgozott az MTI Dél-Alföldi régiójának újságíró-fotóriportereként. A Sajtófotó Pályázaton – a sport kivételével – minden kategóriában díjazott volt. Két alkalommal szerepelt a Word Press Photo kiállításon. Dolgozott Iránban, Kubában, Burmában, Vietnámban, Örményországban. Két önálló albuma jelent meg. Grafikusként, karikaturistaként több mint száz könyvben szerepelt. Számos hazai és nemzetközi kiállítást rendeztek munkáiból. Dokumentálta a Szegeden még ma is dolgozó kisiparosok műhelyeit, portrésorozatot készített az itt élő képzőművészekről és több évtizede fotózza a homokháti tanyavilágban élőket.

Jelenleg nyugdíjas, szabadúszó, aki a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán és a Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tanít képi kommunikációt.

Tagja a Szebeni-műhely alkotócsoportnak.

A A díjat első alkalommal 2018-ban Urbán Tamás, majd 2019-ben Szebeni András, 2020-ban Rédei Ferenc, 2021-ben Benkő Imre és 2022-ben Fejér Gábor kapta.

Bánkuti András MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya elnöke a Fotóriporteri Életműdíj kuratóriumába, eddigi delegáltjuk, a 2022. év végén elhunyt Móricz-Sabján Simon helyett Fejér Gábor fotográfust jelölte. Azaz 2023-tól a Kuratórium tagjai: Bánkuti András, Fejér Gábor, Horváth M. Judit, Keleti Éva, Kőrösi Orsolya, Szigeti Tamás

A Fotóriporteri Életműdíjat 2018-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével alapította.

Helyszín: Capa Központ, Rendezvényterem
A belépés ingyenes.

Fotó: Capa Központ

https://www.facebook.com/events/3357632551050249/

Details

Date:
September 28
Time:
18:00 - 21:00 CEST
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/3357632551050249/

Organizer

Capa Központ
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Map
Phone
(1) 413 1310
View Venue Website