Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Fotóriporteri Életműdíj 2022 / Élet és Mű: Fejér Gábor

május 5 @ 17:30 - 19:30 CEST

Fotóriporteri Életműdíj 2022: Fejér Gábor

Fotóriporteri Életműdíj 2022 / Élet és Mű: Fejér Gábor


2022. május 5-én, csütörtökön, 17.30 órától a Capa Központ által 2018-ban alapított Fotóriporteri Életműdíj idei nyertesével, Fejér Gábor fotográfussal beszélget Szarka Klára kurátor, fotótörténész.
Fejér Gábor sok évtizede folyamatosan jelen van a magyar sajtóban, az egyik lapnál fotóriporter, a másiknál képszerkesztő, a harmadiknál pedig egyszerre mindkettő. Munkássága a klasszikus fotóriporteri tevékenységbe tartozik. Nagy feladatokon edződött, érett és magabiztos fotográfus. Tehetségét mindenütt elismerték, munkáját megbecsülték. Ugyanakkor a nevéről nem csak a napi eseményekről tudósító fotóriporter jut eszünkbe, hanem a nagy terjedelmű, időigényes elmélyülést, szorgalmat és kitartást követelő munkák sikeres fotográfusa. A régi szellemben fotózik: mindig pontosan és szépen.
Fejér Gábor (sz. 1954) a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotó szakán érettségizett, majd a Magyar Távirati Irodához került fotóriporter gyakornoknak. Ezt követően elvégezte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége újságíró iskolája fotóriporteri szakát. Alapító tagja volt a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának, sikerrel szerepelt a hazai sajtófotó és fotóművészeti pályázatokon. Alapító tagja és két évig elnökségi tagja volt a Magyar Fotóriporterek Társaságának. Fényképei rendszeresen megjelennek egyéni kiállításokon és csoportos tárlatokon. 1978-ban a Népszavához került, ahol tizenegy évet töltött el fotóriporterként, majd rovatvezetőként. Képszerkesztő-fotóriporterként dolgozott a Világ és a Köztársaság című magazinoknál. 1994 és 2013 között a Népszabadság képszerkesztője, a lap megszűnése után szabadúszó volt. 2001-ben jelent meg a Gera Mihály által szerkesztett Fényképtár sorozatban az eddigi munkásságát bemutató kötet. Balogh Rudolf- és Munkácsi Márton-díjjal tüntették ki.
A Fotóriporteri Életműdíjat 2018-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével alapította.
Időpont: 2022. május 5., csütörtök, 17.30 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes.
***
A beszélgetés az Élet és Mű beszélgetéssorozat része.
Az Élet és Mű című beszélgetéssorozatban a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiségek a vendégek. Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.
https://www.facebook.com/events/1125016905014811/

Részletek

Dátum:
május 5
Időpont:
17:30 - 19:30 CEST
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, ,
https://www.facebook.com/events/1125016905014811/

Szervező

Capa Központ
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
(1) 413 1310
View Helyszín Website