Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

TELTHÁZ! Fortepan Masters – Megélhető fotókönyv vol. 2. feat Pándi Balázs – Víg Mihály duó

április 30 @ 20:00 - 23:00 CEST

A Fortepan gyűjtemény a 20. század kollektív emlékezetének lenyomata. A Fortepan Masters eddig az egyetlen olyan feldolgozása a gyűjteménynek ahol a narratív szempontokat felfüggesztő, különböző tematikákat mellőző képszerkesztés érvényesül. Az album valódi célja a szavak nélküli, tisztán érzelmi közvetítés volt, a fényképek nem információs alapjai, hanem céljai a közös emlékezésnek. Az így felbukkanó spontán érzelmi állapot nagyon hasonlít arra az élményre, mint amikor zenét hallgatunk.
A Tavaszi Fesztiválon ez a két, szavakkal nehezen leírható élmény valóban összekapcsolódik. A kötet szerkesztője a könyv bevezetőjében arról írt, hogy “olyasmit szeretnék, mintha aki nézi, az dúdolgatna magában. dúdolgatna, ami ugye általában nem egy ismert dallam tapadásanak a kihangosítása, hanem egy dallam kedvünkre való fabrikálása, hajlítgatása”. Ezt a különleges érzelmi állapotot most igazi zenészek fogják kihangosítani a Virág Benedek ház udvarán.
A helyszín több szempontból is izgalmas választás: ebben az épületben van a Fortepan irodája, de ha a környéket nézzük, megannyi Fortepan kép készült itt a XX. század folyamán, a Fortepan Masters kötet egyik képén még látszik is. Egy archívum akkor sikeres ha használják: a képek nézésével az emlékezet élővé válik. Április 30-án, kétszer harminc percig nézzük úgy együtt a képeket, mintha azt egyetlen ember készítette volna, aki magyar volt és átélte a huszadik századot.
Egy estére megnyílik a könyv, ezen a különleges estén a régi idők mozijához hasonlóan, kizárólag zenei útmutatással nézhetjük együtt a Fortepan Masters képeit. A Pándi Balázs – Víg Mihály duó után az Amoeba zenekar improvizál a fotóalbum válogatott képeire, s ezzel nemcsak a némafilm hőskorát idézzük meg, de egyedi és megismételhetetlen élményként mutatjuk be a huszadik század fotográfiai örökségének válogatott képeit.
A koncert jegyára: 2500 forint
https://tixa.hu/fortepan_masters
Borítókép forrása: Fortepan / Nagy Gyula
——————————————————————–
Ősszel alig három hét alatt elfogyott a Fortepan Masters első kiadása. A nagy érdeklődésre való tekintettel még tavaly elindítottuk a második kiadás előkészítését. Mivel a könyv gyártása speciális, sok részlete nagy odafigyeléssel, esetenként kézi munkával készül, a kötet második kiadása idén március végétől érhető el – és vásárolható meg a koncert helyszínén is!
A Fortepan Masters második kiadásának ára 39.900 forint, amely a koncert helyszínén kívül a hamarosan induló Fortepan Masters webshopban és a kiválasztott budapesti lesz könyvesboltokban elérhető.
——————————————————————–
A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand közreműködésével valósul meg.
https://www.facebook.com/events/1365870280552613/

Részletek

Dátum:
április 30
Időpont:
20:00 - 23:00 CEST
Esemény kategóriák:
,
https://www.facebook.com/events/1365870280552613/

Szervező

Fortepan Masters
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Virág Benedek Ház
Döbrentei utca 9.
Budapest, - 1013 Magyarország
+ Google Térkép