Hirdetés
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Filofotó – fotósszeminárium

2013, március 9 @ 15:00 - 20:30 CET

Filofotó

Mitől jó? Miért jó? Avagy lencsén át a bölcsességig.A gyakorlatokkal tarkított szemináriumon a technikai alapok megismerésén túl körbejárjuk a kreatív képalkotás egyéb ismérveit, bepillantunk a fotótörténelem mestereinek művészetébe, és megkíséreljük feltárni a fényképezés és a filozófia kapcsolatát. Miközben megnézzük, hogy mitől jó egy fotó – hogy ne csak felismerjük a jó fotókat, hanem készíteni is tudjuk őket -, felfedezhetjük, hogy miért jó önismereti lehetőség a fényképezés, és ezzel rálépünk arra az útra, amely elvezet a lencsén át a bölcsességig.

Mitől jó? Miért jó? Avagy lencsén át a bölcsességig.
A gyakorlatokkal tarkított szemináriumon a technikai alapok megismerésén túl körbejárjuk a kreatív képalkotás egyéb ismérveit, bepillantunk a fotótörténelem mestereinek művészetébe, és megkíséreljük feltárni a fényképezés és a filozófia kapcsolatát. Miközben megnézzük, hogy mitől jó egy fotó – hogy ne csak felismerjük a jó fotókat, hanem készíteni is tudjuk őket -, felfedezhetjük, hogy miért jó önismereti lehetőség a fényképezés, és ezzel rálépünk arra az útra, amely elvezet a lencsén át a bölcsességig.

„De mitől is lesz – gondolatilag is – jó egy fénykép? Amióta feltalálták a »képírást«, márpedig ennek már több mint 170 éve, azóta folyik az eszmecsere erről a fényképészek, valamint a közönség és a fotósok között. Manapság leginkább a fizikai paraméterek (élesség, színek, kontraszt stb.) sorolnak be egy-egy képet automatikusan a jók vagy a rosszak közé. Ez azonban kevés, hiszen Lucien Hervé szavaival: »a fotó arra hivatott, hogy felrázza a képzelőerőt, nem elég, ha csupán emlékeztetőül szolgál«. A forma esztétikája tehát fontos, de üzenetre, képzeletet beindító tartalom közvetítésére is szükség van ahhoz, hogy egy fotó lélekemelővé váljon és képes legyen láttatni, elgondolkodtatni.” (részlet Pierre Poulain: Lencsén át a bölcsességig című könyvének előszavából)

Tematika:

Technikai alapok és kreatív használatuk
– A formátum kiválasztása: RAW vagy JPEG?
– Rekeszelő-választás használata – a mélységélesség irányítása
– A záridő-meghatározás: a mozgás megörökítése
– Az érzékenység (ISO) beállítása – a „zaj” kezelése
– A fénymérés különböző módjai: mátrix (kiértékelő), középre súlyozott (átlagoló), spot
– Az objektívek: a nagylátószögtől a teleobjektívekig
– A digitális technika sajátosságai és a hagyományos, filmes eljárások
– A fehéregyensúly helyes beállítása
– A hisztogram értelmezése és az expozíció ellenőrzése


És ami a technika mögött van… a fényképezés

– Képalkotás, kompozíció
– Fény és textúra
– Portrékészítés
– Színes vagy fekete-fehér: előnyök és kényelmetlenségek
– Utcai fotózás – „Street photography”

Fényképezés és filozófia

– Fényképezés és filozófia: a fényképezés (valódi) jelentése
– Fényképezés: a világképed közvetítésének módja

Bemutató a fotóművészet mestereinek alkotásaiból
Henri Cartier-Bresson, Dorothéa Lange, Richard Avedon, Robert Doisneau, Robert Capa, André Kertész, Martin Munkácsi, Sebastiao Salgado továbbá klasszikus és kortárs magyar alkotók művei.

Gyakorlatok

A tanult technikákat a szemináriumon alkalmazni is fogjuk, ezenkívül átnézzük minden résztvevő szemináriumon készült, kiválasztott fotóit és a tanultak alapján elemezzük.

Időtartam: 14-től 19 óráig Jelentkezés: kérjük, regisztráljon a Filofotó regisztrációs oldalunkon. Előadó: Oravecz Péter

Részletek

Dátum:
2013, március 9
Időpont:
15:00 - 20:30 UTC+0
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
, , , , ,
View Esemény Website