Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Fénykép a gyűjteményben, fénykép a kiállításban

March 20 @ 16:00 - 19:00 CET

Fénykép a gyűjteményben, fénykép a kiállításban

MúzeumCafé-beszélgetés a Fotográfia szám apropóján

A MúzeumCafé 97. számának témája a fénykép és a fényképezés, mint a gyűjteményépítés, feldolgozás, kiállítás eszköze és tárgya volt.

Bogdán Melinda doktori disszertációja tárgyául a Pannonhalmi Főapátság fotótárának feldolgozását választotta, ennek összefoglalását publikálja a lap. Somogyi Zsófia Czizek Gabriellával, a Robert Capa állandó kiállítás kurátorával beszélgetett. Gellér Judit írásában a digitális forradalom és a fényképezés viszonyát dolgozza fel, Keményfi Róbert az embertani fotográfiák szerepét vizsgálja a fizikai antropológia gyakorlatában. Bata Tímea a Néprajzi Múzeum fényképgyűjteményét, Karácsony Ágnes az OSZK történeti fényképtárát, Lénárt András az online magyar zsidó fotóarchívumot, Kövesdi István az egykori MTI, ma MTVA archívumát mutatja be a lapban. Fisli Éva külföldi gyűjteményekben fellelt fotóhungarikákra mutat példákat, Farkas Zsuzsa a műtárgyfényképezésről, Basics Beatrix a festőként indult fotográfusokról ír a lapszámban. Berényi Marianna a magyar múzeumok fotográfiai anyagáról kérdezte E. Csorba Csillát és Bán Andrást, a Magyar Fotótörténeti Társaság vezetőit. A számos cikk újabb gondolatokat vetett fel, erről beszélgetünk 2024. március 20-án, ahol a meglévő Erdős Kamill néprajzi és Claudia Andujar művészi fotográfiája mellett újabb fényképközpontú kiállítás nyílt Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 címmel.

Program

2024. március 20.

16:00 – 16:50

Rövid tárlatvezetés az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002. című kiállításban Fülöp Hajnalka és Danó Orsolya kurátorokkal.

Találkozó: Néprajzi Múzeum – 2. szint, recepció.

Regisztráció – https://forms.gle/Z4VYH7uDVh7bYwM47

17:00 – 18:00

Fénykép a gyűjteményben, fénykép a kiállítás

Beszélgetés Bata Tímea néprajzos muzeológus (Néprajzi Múzeum), Fisli Éva történész muzeológus (Magyar Nemzeti Múzeum), E. Csorba Csilla fotótörténész, művészettörténész a MAFOT elnöke (Petőfi Irodalmi Múzeum), Virágvölgyi István képszerkesztő, kurátor (Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ)

Helyszín: Néprajzi Múzeum, Könyvesbolt (Damjanich utca felől)

Moderál: Berényi Marianna

Regisztráció – https://forms.gle/Z4VYH7uDVh7bYwM47

18:00 – 19:00

Felrajzolt könyvek III.: Füredi Tamás: Pentala

A Felrajzolt könyvek a MaDok-program vizuális kísérleti terepe: kortárs alkotókat kérünk fel, hogy a Néprajzi Múzeum kiadványaiból inspirációt merítve rajzoljanak a feketére festett felületre.

Harmadik felkért alkotó: Füredi Tamás grafikus

A vendégeket köszönti: Frazon Zsófia

Avatóbeszédet mond: Kovács Kristóf (Sajnos Gergely, helyszínelő)

A projekt ötletgazdája és felelőse: Gellér Judit

Felrajzolt könyvek III.: Füredi Tamás: Pentala

Mi ragadja meg a művész tekintetét? És miként válhat egy személyes emlék közösségi élménnyé? Füredi Tamás Pentala című munkáját egy, a (M)ilyenek a finnek? című kötetben található fénykép inspirálta.

Helyszín: Néprajzi Múzeum, a Könyvesbolt előtt

A program ingyenes, megköszönjük, ha részvételi szándékát jelzi a már fent jelzett űrlapon: https://forms.gle/Z4VYH7uDVh7bYwM47

https://www.facebook.com/events/3233868583576693/

Details

Date:
March 20
Time:
16:00 - 19:00 CET
Event Categories:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/3233868583576693/

Organizer

MúzeumCafé
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Néprajzi Múzeum
Dózsa György út - Ötvenhatosok tere
Budapest, - 1146 Magyarország
+ Google Map