Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ELŐHÍVÁS: Tomsics Emőke

2022, December 7 @ 17:30 - 20:30 CET

ELŐHÍVÁS: Tomsics Emőke

Beszélgetőtárs: Szarka Klára ↴

https://capacenter.hu/esemenyek/elohivas-tomsics-emoke/

2022-ben új beszélgetéssorozatot indít a Capa Központ ELŐHÍVÁS címmel. A terveink szerint kéthavonta jelentkező program keretében ezúttal nem az alkotókat kérdezzük, hanem azokat a szakembereket, akik egy nagy múzeum, egy jelentős archívum, vagy egy saját hely falai között szervezőként, kutatóként, „gondozóként” foglalkoznak a fotográfiával. Kurátorokat, archívumkezelőket, muzeológusokat, művészettörténészeket „hívunk elő”, hogy a legutóbbi projektjeik kapcsán meséljenek munkájuk mindennapjairól, különleges pillanatairól, és hogy megosszák velünk a legizgalmasabb, szakmai tanulságokkal teli háttértörténeteket. A személyes hangvételű ÉLET & MŰ, illetve a FÓKUSZ ÉS TÁVOLSÁG sorozatunkhoz hasonlóan az ELŐHÍVÁS beszélgetések alkalmával is képvetítéssel egybekötve idézzük föl az interjúalanyok életének, pályájának, útkeresésének fontos állomásait, lezárásként pedig jövőbeni terveikről kérdezzük őket.

Időpont: 2022. december 7., szerda, 17.30 óra

Helyszín: Capa Központ

Az eseményen való részvétel ingyenes.

Minden fotográfusnak, ha komolyan veszi, amit csinál, megfordul a fejében, mi is lesz a sorsa a műveinek több évvel, évtizeddel elkészültük után. Bizonyos szempontból a fotó legbecsesebb lelőhelye a múltat megőrző, de a jövőhöz szólni akaró múzeum. Különösen akkor, ha olyan értő és gondos történész, muzeológus kezei közé kerül, mint amilyen Tomsics Emőke.

Beszélgetőpartnerünk az elmúlt évtizedekben tanúja lehetett a fotó és fotótörténet felértékelődésének, vagy talán helyesebb azt mondanunk: az ő munkássága is hozzájárult ahhoz, hogy a fényképet végre a helyén kezelje a tudomány, a muzeológia, és a kulturális politika is.

Tomsics Emőke PhD

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti főmuzeológusa kis híján negyven éve. Ez az a gyűjtemény, amelyik többször is nevet váltott, de a lényeg, a történeti fotó, illetve a fotótörténeti értékek gyűjtése, őrzése és feltárása soha sem változott. Tomsics Emőke még ismerte a nagy elődöket és része van abban, hogy a fiatalabb gárda is különleges érzékenységgel bánik a százezres fotókinccsel. Mindent tud Budapest korábbi arcairól, de ha kérdezik, elárulja azt is például, hogyan válhat fotellá egy anya a fényképeken. Mi pedig kérdezni fogjuk erről és sok más titokról is.

https://www.facebook.com/events/590069666222250/

Details

Date:
2022, December 7
Time:
17:30 - 20:30 CET
Event Categories:
,
Event Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/590069666222250/

Organizer

Capa Központ
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Map
Phone:
(1) 413 1310
View Venue Website