Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Életképek az NDK-ból – kiállítás Tar Sándor fotóhagyatékából

április 7 - április 14

Életképek az NDK-ból – kiállítás Tar Sándor fotóhagyatékából
„A képek természetesen ócskák. A jókat betettem az albumomba, és onnan nem szedem ki. Amelyeket most küldök, alágyújtásnak is használhatók, de remélem, nemesebb célokat is szolgálhatnak.” (Levél Tar Sándorhoz)
Tar Sándor 1967 és 1970 között a drezdai VEB Trafo- und Röntgenwerk betanított munkása, majd 1975 és 1976 között ugyanitt a munkásotthon nevelője volt. Az itt szerzett élményeiből és tapasztalataiból írta meg Tájékoztató című szociografikus írását, amely a Mozgó Világ 1976-os szociográfiai pályázatán megemelt első díjat kapott. A cenzúra miatt azonban nem lehetett megjelentetni, mert a bemutatott munkásotthoni életkörülmények és a munkás fiatalok viselkedése szöges ellentétben állt a hivatalos ideológia által vizionált képpel, ami az NDK-ba utazók számára kiadott tájékoztatót is jellemezte.
Tar írása a valós munkakörülményekről, a munkások deviáns életviteléről számolt be, a köztük uralkodó agresszióról és alkoholizmusról, valamint a nem ritkán előforduló különböző bűncselekményekről, garázdaságokról. S nem utolsósorban e fiatalok nevelésével és a kulturális élet szervezésével megbízott otthonnevelő tehetetlenségéről, aki határozottan állást foglalt amellett, hogy nem lehet válogatás nélkül kiküldeni a fiatalokat, mert sokan alkalmatlanok a „normális” életre és a hiányzik belőlük a tanulás vágya.
Az NDK-ban dolgozó vendégmunkások kint létük alatt folyamatosan dokumentálták mindennapjaikat, amik később nélkülözhetetlen forrásként szolgáltak Tar írásaihoz.
A kiállítás a …az én országomban – Tar Sándor napok program keretében valósul meg. A fotókat a Déri Múzeum gyűjteményéből válogattuk.
Megnyitó: április 6., szerda 17 óra
Helyszín: Desz24 udvara, Batthyány utca 24.
A kiállítást megnyitja dr. Lakner Lajos irodalomtörténész, közreműködik a DESZínház társulata.
https://www.facebook.com/events/392647802286673/

Részletek

Kezdés:
április 7
Vége:
április 14
Esemény kategória:
Esemény címkék:
https://www.facebook.com/events/392647802286673/

Szervező

DESZínház
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Desz24
Batthyány u. 24.
Debrecen, 4024 Magyarország
+ Google Térkép