Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Élet és Mű: Balogh László

March 7 @ 17:30 - 20:30 CET

Élet és Mű: Balogh László

Ingyenes beszélgetéssorozatunkban Szarka Klára fotótörténész, kurátor beszélget Balogh László fotóriporterrel.

https://capacenter.hu/esemenyek/elet-es-mu-balogh-laszlo/

Ha egy marslakónak gyorsan mutatnom kellene példát arra, milyen a született fotóriporter, akkor Balogh Lászlót említeném. Mi kell ehhez a szakmához? Óriási technikai tudás és rutin, irigylésre méltó fizikai állóképesség, gyors gondolkodás és döntési képesség, roppant magas szakmai intelligencia, állandó kíváncsiság, határozott fellépés. A rázós, konfliktusos helyzetek felvállalása – hogy úgy mondjam.

Balogh a Népszava legendás csapatához tartozott a hetvenes évektől másfél évtizedig. Gyakornokként és laboránsként kezdte, fotóriporterként aztán mindent, de főleg sportot fotózott. Majd azért is hagyta ott a napilapot, mert szerkesztőt csináltak belőle. És neki a fényképezés való. A rendszerváltozás idejét már a nagy nemzetközi sajtóügynökség, a Reuters munkatársaként örökítette meg. Járt háborús övezetekben, megannyi olimpián, fotózott politikusokat és hortobágyi csikósokat. Azt hiszem, jelentősebb vízilabda meccset Európában nem kezdenek el addig, amíg Balogh nem jelenik meg valahol a pálya szélén. A világ szinte minden fontosabb lapjában jelentek meg képei és díjakat is bezsebelt jócskán. Néhány éve a médiában adható „díjak díja”, a Pulitzer is az övé lehetett.

Időpont: 2023. március 7., kedd, 17.30

Helyszín: Capa Központ

Az Élet és Mű beszélgetéseken egy, a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiség – minden hónapban más és más – lesz a vendég. Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként. Bár életművük már az analóg korszakban fontossá vált, kíváncsiságuk és aktivitásuk a mai napig szinte semmit sem változott a fényképezés technológiai és szerkezeti változásai során. Jártasak a közelmúlt történetében, de élesen látnak rá a jelen problémáira s van képzetük a jövő távlatairól is. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.

https://www.facebook.com/events/590436442957616/

Details

Date:
March 7
Time:
17:30 - 20:30 CET
Event Categories:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/590436442957616/

Organizer

Capa Központ
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Map
Phone:
(1) 413 1310
View Venue Website