Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Éjszakai bunkertúra a Csepel Művekben – prémium programcsomag 3 II. világháborús óvóhely bejárásával

január 7 @ 19:00 - 23:00 CET

Hogy érdemes-e eljönnöd? Olvasd el vendégeink visszajelzéseit: (5/5 csillag): https://www.facebook.com/budapestscenes/reviews
A programra minden esetben az aktuális kormányzati előírások figyelembevételével kerül sor – jelenleg védettségi igazolvány és maszk viselése nem szükséges.
A túrák általában 1-2 hónapra előre be vannak telve és a létszám megemelésére nincs mód – kérjük ezt figyelembe venni a programotok tervezésénél!
ISMERD MEG A VALAHA VOLT LEGJELENTŐSEBB GYÁRUNKBAN ÉPÜLT LEGERŐSEBB ÜZEMI ÓVÓHELYI RENDSZERT (1,8 MÉTERES VASBETON OLDALFALAK ÉS ALJZAT, 4 MÉTERES FÖDÉM!). 3 II. VILÁGHÁBORÚS ÉPÍTÉSŰ ÓVÓHELY: JÁRUNK FÖLD ALATTI ÉS FÖLD FÖLÖTTI BUNKERBEN IS, A GYÁRBAN VALAHA ÉPÜLT MINDHÁROM ÓVÓHELYTÍPUST MEGLÁTOGATJUK: VEZETÉSI PONTOT, TÖMEGÓVÓHELYET ÉS KÓRHÁZBUNKERT IS! A PROGRAM SORÁN A GYÁR 2-ES SZÁMÚ EGYKORI LÉGOLTALMI SZAKSZOLGÁLATOS/POLGÁRI VÉDELMI KÖRZETPARANCSNOKI ÓVÓHELYÉN VALÓBAN MEGELEVENEDIK A TÖRTÉNELEM! TÖBB EZER KIÁLLÍTÁSI TÉTELT FELSORAKOZTATÓ IGAZI ÉLŐ MÚZEUM EREDETI, MŰKÖDŐKÉPES GÉPÉSZETI BERENDEZÉSEKKEL, AHOL NEM CSAK A FOTÓZÁS LEHETSÉGES, DE A KIÁLLÍTOTT ESZKÖZÖK JELENTŐS RÉSZÉT KI IS LEHET PRÓBÁLNI, A 100%-OS TÖRTÉNELMI HITELESSÉGET PEDIG A BEMUTATOTT EREDETI DOKUMENTUMOK MELLETT A GYÁRAT ÉRT LÉGITÁMADÁSOK TÚLÉLŐIVEL KÉSZÜLT VIDEOINTERJÚK GARANTÁLJÁK!
A túra bemutató oldala: http://www.budapestscenes.com/bunkertura
Képek a bunkerekből: http://budapestscenes.com/bunkertura-galeria
A túra bemutató videója: https://www.youtube.com/watch?v=0vIqKdlBQ1o
A program összes gyakorlati tudnivalója: http://www.budapestscenes.com/bunkertura-informaciok/
Jelentkezés, ajándékjegy vásárlása: http://jegyvasarlas.budapestscenes.com/
A bunkertúra a hazai turisztikai piacon teljesen egyedülálló programcsomag: Magyarország valaha volt legnagyobb gyárának 1944-es eseményeit mutatja be 4 órányi programot nyújtva, II. világháborús építésű óvóhelyek meglátogatásával. A Csepel Művek területének felfedezése mellett a vendégek átfogó képet kapnak a korabeli légoltalomról, az óvóhelyek gépészeti berendezéseiről és a történeti eseményekről (az óvóhelyek építéséről, a gyárat ért II. világháborús légitámadásokról stb.).
Az exkluzivitás és a történeti hitelesség garantálva van: a túra során bemutatott anyagok más formában nem hozzáférhetőek és az évekig tartó kutatásokba (levéltárazás, helyszínbejárások, személyes interjúk tucatjai, a szakirodalom tanulmányozása stb.) sok ezer munkaóra lett beleölve, az elmondottakat a program során eredeti dokumentumok tucatjai támasztják alá és a túravezető mellett exkluzív, saját készítésű videoanyagokon a II. világháború eseményeiről mesélnek az egykori gyári dolgozók is, akik a bunkerek valamelyikében élték át a légitámadásokat.
Mindehhez a helyszínt a Csepel Művek óvóhelyei adják:
-3-as bunker: 280 nm alapterületű elsősegélyhely, “kórházbunker”.
-2-es bunker: 200 nm alapterületű légoltalmi körzetparancsnoki vezetési pont, ahonnan a légoltalmista szakszolgálatos személyek a gyár jelentős részének védekezését irányították.
-9-es bunker: gigászi, 5 szintes “klasszikus tömegóvóhely” több mint 1000 nm alapterülettel, 2000 fő fölötti befogadóképességgel
A II. világháborús események bemutatása a 3-as és 2-es bunkerben történik, melyek kizárólag a bunkertúrán látogathatók. Mindkét óvóhelyen jó állapotban megmaradt az eredeti gépészeti berendezés, a 2-es bunker pedig manapság az egyetlen berendezett bunker a gyárban. Az óvóhelyeken nem csak a fotózás lehetséges, de a 3 “játszószobában” a kiállított felszereléseket (gázálarcok, hordágy, kézi légoltalmi sziréna, sisakok, vegyvédelmi felszerelések stb.) ki is lehet próbálni.
A részvételi díj a túra 4 órája mellett tartalmaz:
-a jegyvásárlás után e-mail-ben kiküldött tájékoztató anyagokat. Az érdeklődő vendégek 40 000 karakternyi alapos munkát tudnak előzetesen átolvasni (témák: a légi hadviselés kialakulása a XX. század elején, az 1944-es légitámadások folyamata ill. a csepeli gyártelep története).
-5 órányi (és folyamatosan bővülő), a szervező által készített videóanyagot is, amelyet kizárólag a túra résztvevői tekinthetnek meg az adott túrát követő 2 hétben interneten (a videókon az 1944-es csepeli légitámadások túlélői mesélnek az emlékeikről).
-a túra tematikájához kialakított emléklapot.
-minden negyedév végén egy bónusz napot, amelyen a vendégek ismét bejárhatják a bunkereket.
A részvételi díj 5.850 Ft/fő (16 év alatt 4 450 Ft/fő).
A túra semmilyen speciális felkészültséget, felszerelést nem igényel, de a tematika miatt a részvétel elsősorban 12 éven felüli vendégeknek ajánlott. A gyárban és a bunkerekben is civilizált állapotok vannak, így strapabíró öltözettel nem kell készülni. A belső terekben számos nagyképernyős televízió és monitor biztosítja, hogy a vendégek a bemutatott történeti anyagokat tökéletesen tudják követni. A bunkerekben díjmentesen ásványvíz, kávé- és teafőzési lehetőség biztosítva van, valamint kulturált mobil WC és WiFi is a látogatók rendelkezésére áll. A túra teljes hossza 4 óra (igény szerint egyénileg rövidíthető).
Programgazda és idegenvezető: Somogyi Levente -https://www.facebook.com/levi.somogyi
A Csepel Művek bunkereit kétféle program során is látogatjuk: 2 órás bunkerlátogatás (1 bunker) és 4 órás bunkertúra (3 bunker). A 4 órás bunkertúra során 2 további óvóhely bejárása mellett természetesen a gyár 1944-es eseményei is jelentősen kibővítettebb formában vannak bemutatva.
Gyere el a kőbányai pincéket (30 km hosszú, középkori eredetű járatrendszer, ahol a II. világháborúban vadászrepülőgépeket gyártottak!) bemutató túránkra is!
Bővebb információ: http://budapestscenes.com/kobanyai-pincetura
Képek a pincékből: http://www.budapestscenes.com/kobanya-galeria
Jegyvásárlás: https://jegyvasarlas.budapestscenes.com/jegyvasarlas
https://www.facebook.com/events/633683807028926/

Details

Date:
január 7
Time:
19:00 - 23:00 CET
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/633683807028926/

Organizer

BudapestScenes
Email:
noreply@facebookmail.com